3 dagar med Wilda

Första gången jag träffade Wilda var på en konsultation för ett par månader sedan, det har hänt en del sedan dess på många positiva sätt. Det som fortfarande tydligt återstår är hennes osäkerhet inför andra hundar. Med den lilla erfarenhet Wilda har av andra hundar och de dåliga upplevelserna som blivit är det ett djupt rotat problem, det kommer kräva tålamod och mycket tid att häva den osäkerheten och att övertyga henne om att vi människor är att lita på i de situationerna där andra hundar är inblandade. Vi ska snart ses igen för att praktisera och finslipa på husse och mattes signaler till Wilda vid hundmöten. Nu i helgen som varit var Wilda hos oss på pensionat, tre dagar är väldigt kort tid för att vi ska komma speciellt lång med Wildas rehabilitering kring hundar. Tre dagar är bättre än inga 🙂

DAG 1:

Första dagen är nästintill alltid mest mentalt krävande för både hunden och mig, här är det så viktigt att jag verkligen sätter alla signaler rätt. Hur bra jag lyckas med introduktionen kommer spegla sig i resten av hundens vistelse här. Ju mer missar jag gör, ju mer extra jobb har jag att ta ikapp.

Som jag alltid gör innan jag tar in en ny hund till min flock, är att gå en kort sväng för att hunden ska få känna på mig, vem jag är och tvärtom. Här lägger jag alltså en liten grund i vilken roll jag har gentemot hunden. När vi fått en bra kontakt är det dags att möta min flock.

Wilda höll sig snällt intill mig, hon visade att hon inte ville ha de andra nära i början. Då talade jag om för mina hundar att hålla ett respektfullt avstånd, så Wilda får känna in omgivningens alla intryck och landa lugnt.

Det var så den första dagen såg ut, att komma in i en ny miljö med många nya intryck kan vara tufft för en individ som Wilda att bearbeta. Hon fick i lugn och ro göra sig bekväm, ibland fick hon en paus i eget rum vilket hon uppskattade. När Wilda inte var med oss, passa hon på att vila ut och sova.

DAG 2:

Wilda börjar samla sig, hon är fortfarande inte intresserad av att nosa eller ta någon kontakt med mina hundar, hon håller avstånd och iakttar de andra lite då och då. Däremot fick Wilda hänga med på flockpromenad, vilket gick galant. Här ska jag poängtera att det är få individer som går med gruppen dag 2, då det ofta krävs någon veckas jobb med koppelrelationen. Eftersom Wilda har med sig en bra grund nu hemifrån, så behövs bara lite påminnelser från mig för att hon ska förstå vad jag vill här. Sen har jag och Wilda träffats ett par gånger innan på konsultation, så även hon och jag har en påbörjad relation sedan innan. I slutet av denna dag började hon använda nosen mer, strök någon hund förbi ”smyg” luktade hon på dem. Nyfikenheten börjar krypa fram.

DAG 3:

Sista dagen, här började det hända saker. Wilda var redo för att testa sina vingar, hon fick vara lös med min flock då hon visat att alternativet att gå undan låg närmre än att gå till attack. Hon använde även nu ett tydligt kroppsspråk som sa till de andra att backa, tidigare small det bara när någon kom för nära. När halva dagen gått gick hon även fram och tog kontakt med två av mina hundar. Den nosade och kollade av varandra för att sedan återgå till sitt.

Sedan var det dags för Wilda att åka hem till sitt, som tidigare nämt är tre dagar långt ifrån tillräckligt. Även om det gjorts många små framsteg krävs det egentligen minst ett par veckor upp till tre månader beroende på individ, för att resultaten ska bli mera bestående. Wilda har haft det här problemet med andra hundar i flera år, det lätt att halka tillbaka i gamla vanor i början. Att förändra och vända på gamla invanda beteenden är långsiktigt arbete, om det ska bli helt bra.

-Genvägar blir ofta senvägar!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.