Adoptera Mera


ADOPTERA

Jag vet att det finns en del dåliga rykten om adoption av hund från utlandet, bl.a. att de tar med sig sjukdomar. Hittar man en seriös förening så är hundarna noga granskade innan de kommer hit, risken för parasiter och smittsamma sjukdomar är väldigt liten. Detta är vad som ofta ingår när man adopterar en hund från utlandet:

  • Vaccination mot rabies, leptospiros samt ett kombinationsvaccin mot valpsjuka, hepatit, parvo, parainfluensa där oftast ett visst kortvarigt grundskydd mot kennelhosta ingår
  • Blodtest mot rabies, leichmanios, babesia canis, hjärtmask och erlichia/rickettsia
  • Avmaskning mot dvärgbandmask och andra parasiter
  • Id-märkning med mikrochip
  • EU-pass
  • Kastrering
  • Frontline-droppar eller annat skydd mot parasiter på hundhemmet.
  • Handelsintyg (Krav från jordbruksverket, alla seriösa föreningar ska ha det pappret)

När man adopterar en hund ligger ofta adoptionsavgiften mellan 3000kr-6500kr, om man tittar på vad som igår här ovan så får man även mycket för pengarna. Det har sina fördelar även ekonomiskt när det kommer till att adoptera en hund, i priset ingår oftast resekostnaden till Sverige. Tänk på att överskottet av pengarna för adoptionen går även till att hjälpa de hundar som finns kvar på hägnet till ett bättre liv.

Det går också rykten om att det skulle vara mer jobb med en före detta hemlös hund, att de har med sig psykisk ohälsa. Det rycktas även om att det är svårt att rehabilitera en sådan hund då man sällan vet individens bakgrund. Av erfarenhet tycker jag att dessa hundar är lättast att jobba med. Hundarna lever och bor ofta i grupper på hägnet, vilket gör att de har ett välutvecklat hundspråk och därmed är otroligt duktiga på att samspela med andra hundar. Just den biten är guld värd att få med.

Med kunskapen om hundens kommunikation och rätt introduktion i det nya hemmet så kommer hunden landa relativt fort, den kommer ha lättare att ta in den nya miljön runt om, osäkerhet som blir av den stora omställningen är snart ett minne blått. Rumsrenheten brukar inte heller ta överdriver lång tid för de flesta individer, allt handlar om rätt vägledning och coaching.

Hundens ryggsäck, förflutna, bakgrund, den spelar ingen större roll för hundens framtida utveckling. Det stämmer till viss del, men få individer är helt omöjliga fall. Hundar lever här och nu, att veta hundens historia kan i många fall göra att man hakar upp sig på den och omedvetet håller hunden kvar där. Man överkompenserar och vill gottgöra hunden för det tidigare hemska liv den levt, vilket skadar mer än gör nytta. När man tagit hunden innanför sin dörr, har man gjort mer än tillräckligt. Hunden är nu trygg, den har det bra, en ljus framtid har redan börjat. Se framåt, inte bakåt.

”Old are Gold”, jag håller seniorer varmt om hjärtat. Det finns många äldre hundar som är i behov av eget hem, dessa hundar blir tyvärr många gånger förbisedda på grund av åldern. Argumentet för många är att hunden inte kommer leva så länge till, vilket är sant. Den höga ålder må vara en nackdel, men ack så okomplicerade och mindre krävande de kan vara. Även om de har en kortare tid kvar i livet så har det otroligt mycket glädje och kärlek kvar att ge. Att dö på ett hägn är inget man önskar någon hund, alla hundar förtjänar att få känna på frihet innan sina sista dagar i livet.

Själv ser jag inte många nackdelar med att adoptera, det finns inget som bevisar att hunden kommer vara svårare, jobbigare eller sjukare för att den kommer utanför våra landsgränser. Snarare tvärt om skulle jag säga, det säger jag återigen av egna erfarenheter då jag har tagit emot båda Svenska och utländska hundar på jour. Många av föreningarna är både noga och duktiga med vad de väljer ut för individer som får komma till Sverige.

-Att adoptera en hund förändrar inte världen, men för den hunden förändras världen för alltid.


amigos1_edited1