Vilken hund är rätt för mig?


VILKEN HUND ÄR RÄTT

När man äntligen tagit beslutet om att skaffa hund återstår en del frågetecken, bland annat vilken ras man ska välja. I adoptions-världen är majoriteten av hundarna blandraser, hur vet man då vad man får? Sanningen är att det vet man inte, genetiskt. Däremot personligheter, egenskaper och skal är något man kan se tydligt hos individerna oavsett vilka blandningar de har i sig. Vi kan börja med att kolla på de bitar som är enklast att sortera efter:

Storlek?

Storleken på hunden är väldigt praktisk att välja först, vill man ha en liten, mellan eller stor hund. Vad passar er vardag ”platsmässigt”.

Pälsvård?

Sen kan man fundera på om man vill ha en hund med eller utan krävande pälsvård. Båda har sina för och nackdelar, det är också en smaksak vad som faller er i smaken.

Kön?

Tycker man att könet på hunden spelar sin roll ska man självklart välja det efter sina önskemål, inga konstigheter.

Utseende?

(Jag önskar att fler väljer bort det så kallade söta utseendet som en viktig del i valet av hund, det är inte alltid den sötaste som är den lättaste att handskas med. Det viktigaste enligt mina erfarenheter, är att kemin mellan hund och blivande ägare är rätt.)

Vem är du som person?

Vilka slutsatser och val man än tar av de här punkterna ovan så påverkar det inte eran framtida relation så mycket. Det är nu det kommer bli klurigare, när man ska hitta en hund med rätt energinivå och med egenskaper som passar ens vardag, livsstil och personlighet. För att hitta en så bra match så möjligt är det viktigt att man är ärlig mot sig själv, har en bra självinsikt om vem man verkligen är.

Exempel: Är man en person med naturligt lugn och pondus, då passar man för nästintill alla individer. Är man däremot en naturligt mjuk person, är det viktigt att man hittar en minst lika mjuk individ. Det är inte lätt alla gånger, ju mer medveten man är om sig själv, ju bättre kommer matchningen att kunna bli.

-Välj på rätt sätt, då blir allting mera lätt.


amigos8_edited1