Är en vältränad hund lika med en välmående hund?


img_0488_edited1
Idag aktiverar och tränar vi våra hundar flitigt, trots det kämpar många i vardagen med diverse problem. Vi pratar, tjatar, pekar, visar och pushar på med hjälp av belöning. De vanligaste råden är just träning och mer aktivering. En hund som tuggar sönder saker, har svårt att koppla av eller skäller okontrollerat, är den verkligen understimulerad och behöver den mer träning eller aktivitet?

Om vi tittar närmare på hundar som skäller okontrollerat, hundar som gör utfall, hundar som har svårt att koppla av, hundar som tuggar sönder saker. De flesta beteenden som går överstyr har en gemensam bakomliggande nämnare, stress. Stress finns i många former och grader. Vad händer när vi ökar aktiviteten och lägger på mer träning hos en stressad individ?

Man ökar stresspåslaget i kroppen, direkt efter träning och aktivitet kan vissa hundar vara trötta. När de vilat klart är de tillbaka där de började, eller? Inte alla, vi får inte glömma att alla hundar är olika individer. Däremot om man ökar aktiviteten och tränar hunden mycket under en längre period kan problemen tona ut. Visste ni att en hund kan bli utbränd?

Tyvärr, även hundar kan brännas ut. Men för de flesta hundägare ökar istället kravet på att aktivera och träna sin hund ytterligare, för hunden blir mer och mer vältränad, stressen fortsätter stiga. En hund som är stressad kämpar redan med att förstå och hantera sin omgivning, den vill inte se mer av omvärlden eller utsättas för fler intryck.

Idag hanteras de beteendeproblem som upplevs som ohållbara tråkigt nog ibland med medicinering i samband med träning, lugnande medicin i samband med mera stimulans…!? När problemen inte längre syns, har vi då en hund som mår bra? Har vi då uppnått en sund och trygg relation?

-Är en vältränad hund alltid lika med en välmående hund?


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.