HundNytt

Elisa – Är uppe för adoption!


Elisa (Kastrerad), född 2016-08-25 och väger ca 10kg.

 Elisa är nyfiken men ännu en väldigt vaksam individ. Närkontakt som klapp och gos går bra ibland, men hon är mer än gärna i vår närhet. När vi får gester sitter hon ofta i samma rum, med ett vakande öga på besökarna. Hon försöker inte längre fly från mötande människor och bilar ute på promenaderna, höga ljud både inne och ute stör henne inte så mycket längre. Somliga cyklister och barnvagnar kan fortfarande vara lite skrämmande att möta ute. Hon hänger alltid med de andra hundarna när aktivitet erbjuds, hon har också börjat leka och integrera mer med alla hundar här hemma. Elisa äter bra och hantering som bad, klippa pälsen, klippa klorna går också bra, men kunde hon själv få välja att undvika det så skulle hon nog helst göra det. Hon kommer oftast på inkallning och hon låter sig idag mer än gärna kopplas om det vankas promenad. Hon går att lämna ensam kortare stunder, varje morgon när man kliver upp möter man alltid en glad och sprallig hund som gärna gör små tjuvhopp och nyper tag i tröjan när man vänder ryggen till.

Elisa söker dig som har tålamod och är naturligt mjuk i personligheten, allt hon behöver är tid att vänja sig vid nya människor, miljöer och andra djur. Hon söker dig som inte bor i centrala stan, dig som vill lära mera om hundens tysta kommunikation så Elisa kan få den förståelse och respekt hon kräver. Elisa kan bo med andra hundar/djur och med större barn.

Är du rätt för Elisa? Skicka ett mejl (elinshundhjalp@gmail.com) och berätta kort om dig själv så hörs vi av!

OBS! Mer bilder + filmer finner ni på vår Facebooksida och Instagram.


 

Munhälsa & beteende


set_edited

Det är såklart inte kommunikationen som brister i relationen alla gånger när problem börjar krypa på, vissa beteenden som uppstår är av helt andra anledningar. Hundens fysiska hälsa har en stor inverkar på hur hunden agerar i vardagen, vid plötslig beteendeförändring kan den underliggande orsaken vara smärta/sjukdom. Bra mat och rätt motion som alla vet, är en viktig del för hundens välmående. Hur är det egentligen när det kommer till att ta hand om hundens mun? Att borsta tänderna på sin hund är en viktig del i att ta hand om hundens hälsa. Faktum är att munhälsan har en stor inverkan på hundens fysiska mående, precis som för oss människor. Visste ni att dålig munhälsa påverkar inte bara tänder och tandkött, utan även hundens immunförsvar. Ett tandkött som blir rött och inflammerat, blöder lätt. I en oren mun finns många dåliga bakterier, via ett blödande tandkött kan bakterierna ta sig in i blodomloppet. Dessa bakterier kan orsaka sjukdomar på bland annat hjärta, lever och njurar. Jag erbjuder munvårdsprodukter från DogaNova, giftfria produkter som hjälper till att motverka dåliga bakterier, reducerar tandsten och dålig andedräkt.

-En ren mun ger en friskare hund, borstar du tänderna på din hund?


 

Spira – Låt hunden landa lugnt i hemmet.


Jag följer olika adoptionssidor, när hunden anlänt i det nya hemmet tar det i vissa fall knappt en dag innan rapporten om hur hunden är. Många gånger upplevs starten väldigt bra, hunden är lugn och hänger med i vardagen. Under de första veckorna är hunden oftast lite mera ”bakåt”, den har kommit till ett nytt hem, en ny flock. Hunden vet inte än hur länge den ska stanna, om den blir en del av flocken o.s.v. i början.

När hunden väll funnit sig i den nya miljön och förstått at det är här den ska stanna och leva, kan det börja krypa fram lite nya sidor hos hunden. Beroende på vilka signaler vi gett hunden under tiden den landat, kan hundens ”nya sidor” bli mer eller mindre roliga att möta. Bilåkandet kanske gick bra i början, hundmöten var inga problem, men med tiden kan det ändras. Allt beroende på hur vi hanterat den första tiden med hunden.

Det är bl.a. när vi ger hunden signaler om att den ska ta hand om oss, som de riktiga problemen kan börja växa fram. Det är inte bara signalerna som spelar in, när hunden precis kommit till sin nya familj öser vi ibland på med intryck. Vi ska promenera långt, träffa vänner, åka på kurs, träna m.m.

Många gånger hinner inte hunden landa och sortera de intryck som redan finns innan nya matas på, med tiden skapas det ett märkbart stresspåslag och hunden får svårt att hantera sina känslor. Visst är det härligt med en ny familjemedlem, man vill göra så mycket kul tillsammans med den. Ha tålamod i början, ni ska få göra massa kul tillsammans. Ta det lugnt och var bara i närområdet ett tag, när hunden fått landa kan man sakta utöka omvärlden.

Känner du igen dig? Har du haft en bra start med din hund och sen har det vänt med tiden? Det är aldrig försent att göra om och göra rätt, har du en hund som blivit stressad? Krymp hundens värld för ett tag, se över vilka signaler du ger hunden och gör en nystart.

– En intensiv start, kan förstöra något underbart.

E-boken TALA HUND kostar just nu (fram till 31/12) endast 100kr. Varje krona går direkt in i Projekt – ELLEN för att hjälpa rädda & skygga hundar i Sverige och i Spanien.


 

Hjälp oss hjälpa!


Projekt – ELLEN har nu pågått i snart 7 månader, vi har 5 månader kvar att ro så mycket vi kan i hamn. 3st hundar finns idag i jourhem och två av dem är redo för adoption, två av dem kommer från hem i Sverige och en av dem är direkt från hägnet i Spanien. Fler hundar finns i kön till att få ett jourhem och rehabilitering, tyvärr är den kön oändlig och långt ifrån alla kommer få en plats i projektet. Men för er i Sverige som kämpar med rädda & skygga hundar i Sverige erbjuder vi nu vår e-bok TALA HUND för endast 100kr, pengarna för boken kommer gå direkt till projektet. TALA HUND är för hundägare som vill uppnå en bättre relation till sin hund. Konceptet bygger på det faktum att det är upp till oss att visa hunden att vi kan ta hand om saker i vardagen på ett sätt hunden redan kan förstå, nämligen tala hund. Boken är kortfattad, lättläst och innehåller grunderna till ett mer sunt och njutbart hundägarskap.

Mejla mig om du önskar köpa e-boken TALA HUND!

-Från rädd och skygg till glad och trygg!


Ingvald – Är uppe för adoption!


Invald (Kastrerad), född 2015-12-11, är runt 65cm i mankhöjd och väger ca 26kg.

59373259_597130864121934_1029665125851725824_n_editedIdag fungerar han bra med mina fem hundar + mina andra inackorderingar, det är bara enstaka individer som han har svårt för. Han är mer sällan bufflig med de andra hundarna, han tar numera ett nej när de säger ifrån. Vid utfodring är han superlugn, väntar tålmodigt med de andra hundarna på att maten ska serveras. Ingvald har inga problem med att bli avgränsad eller lämnad ensam hemma, det går även bra att lämna honom i bilen en stund. Han behöver inte mycket motion i dagsläget, han har inga problem att bara vara i en dag eller två. Han är snäll mot barn men kan bli lite för påträngande. I trädgården tar han det mesta som sker runt om med ro, han strosar mest runt och njuter av det lilla. Vid hundmöten går det ok om det är distans emellan, det är likadant med katter och andra djur. Med nya människor och hundar testar gärna Ingvald fortfarande sina gränser, han ska gärna fram först och ha kontroll. Han blir fortfarande lätt exalterad i nya miljöer, därför bör man skynda långsamt och inte överösa Ingvald med nya intryck. Därför söker Ingvald dig som: Kan sätta tydliga gränser – Behålla lugnet i alla lägen – Besitter bra tålamod – Är trygg i sig själv.

Är du rätt för Ingvald? Vill du lära dig mera om hundens tysta kommunikation? Mejla (elinshundhjalp@gmail.com) och berätta kort om dig själv, så hörs vi av!

OBS! Ni hittar mer bilder + filmer på Ingvald på vår Facebooksida och Instagram.


Ingvald – Hyperaktivitet & mindre stimulans


64549113_2349918135334965_1652921617019305984_n_edited.jpg

Ingvalds störta problem i början var att han hade en stressnivå i kroppen som gjorde att han var helt okontaktbar, hans tidigare erfarenheter av människan var inte förknippat med trygghet och förtroende i vardagen. Det mesta runt om triggade igång honom, han hade starkt kontrollbehov och dålig impuls/självkontroll. Ofta när man hör hyperaktiv hund, förknippas man lätt med en understimulerad hund. Det är både rätt och fel, i Ingvalds fall handlade det om för mycket stimulans i vardagen.

Den första tiden tog vi bort så mycket intryck i omgivningen som möjligt, för att minska pressen som skapade stressen. Vi gick inte utanför tomtgränsen, vi gick korta sträckor men var ute och gick länge. Ju mer Ingvald lugnade ner sig, ju mer vaksam han blev på mig istället för allt runt om, utökade vi hans värld ett steg i taget. Om du har svårt att få kontakt med din hund utomhus, minska alla intryck runt om så hunden får en chans att sortera omgivningen en liten bit i taget.

-Har du en hyperaktiv hund? Krymp hunden värld för en stund.


 

Stöd projekt ELLEN


elisa.jpg

Detta år har jag valt att lägga extra fokus på just rädda och skygga hundar. Projektet drivs både i Sverige och i Spanien, med målet om att nå ut, informera och utbilda så många hundägare som möjligt i just rädda och skygga hundar. Hur vi kan hantera, bemöta och hjälpa hundarna när rädsla uppstår. Enligt mina erfarenheter är dessa hundar inte alltför komplicerade att jobba med som man kanske tror, nyckeln till framgång är att inte komplicera enkelheten utan håll det naturligt och enkelt. Med projektet vill jag upplysa om hur mycket lättare vardagen med hund kan vara om vi bara lär oss att lyssna till dem och lär oss förstå dem och deras språk. Oavsett vilken rädsla din hund kämpar med är detta projekt ett forum för er.

 

Lär mer om projektet här —> Projekt-ELLEN


Spira – ”Hunden är din spegel”

60700696_304424700475138_7596060704231129088_n_edited.jpg

Vid mitt första möte med Spira, såg jag en osäker och nervös hund. Under min vistelse i hennes förra hem, hade Spira svårt att koppla av. Hon bytte liggplats hela tiden, i sina försök att slappna av. Även om hon låg och sov för en stund, sov hon inte djupt. Spira har haft det tufft med omgivningen. Hundmöten, cyklar och ibland andra människor kunde trigga henne in i försvar vilket resulterade i kraftiga utfall.

Samtidigt kunde jag se något annat under mitt besök hos Spira, det var inte bara hunden som tvivlade utan även hennes familj. Alla inblandade var osäkra på hur olika situationer skulle hanteras i vardagen, och rädslan för att Spira kunde skada någon fanns också med i bilden. Spira är ingen liten hund, när stora hundar agerar kan det kännas väldigt kraftfullt och ibland skrämmande på ett sätt som sällan upplevs när en liten hund gör samma sak.

Spira flyttades till sitt jourhem för snart tre veckor sedan, nervositeten rann snart av henne. Hon har visat sig vara en hund som bara behöver en trygg människa vid sin sida, en som inte tvekar i vardagens utmaningar, en som tror och litar på henne fullt ut. Som jag nämnt i tidigare inlägg, har våran avsikt och känsla (inställning) stor betydelse i vardagen med hund. Ibland lutar man sig för mycket på bara tekniken och glömmer checka av sig själv, vår energi, hur känner vi i situationen.

Spira kan fortfarande vara osäker i vissa situationer, men tre veckor har bara gått. Då har hon även hunnit genomgå en kastrering under denna tid, med tanke på den stora omställningen och miljöbytet hon gjort tar hon sig framåt med stora steg. Det är så härligt att se, glöm inte att rehabilitering är en berg och dalbana. Några snedsteg och bakslag kommer alltid i en sådan här process, det gäller det att ta dem med ro och bara fortsätta blicka framåt.

Har du en kämpig relation med din hund, gör du allt praktiskt enligt regelboken men ändå utan större resultat? Kom ihåg att vår inställning och självkontroll spelar roll, glöm inte att även checka av din energi när trassliga situationer uppstår. Det svåra ligger ofta inte i att förändra hunden, utan sig själv.

-Din hund är din spegel.

Flockpromenader på G!

 


10514642_10153183943248931_6799551095046744958_nKom och gå promenader, fika och prata hund med mig och min flock i sommar, promenaderna kommer att hållas mellan juni – september. Att promenera tillsammans är ett sätt att integrera och socialisera hundar på, promenaden är också en aktivitet som stärker relationen mellan dig och din hund. Datumen kommer ut inom kort, så håll utkik på hemsidan. Jag håller tummarna för en fin sommar med bra väder, hoppas ni vill hänga med 🐾

Har ni några funderingar kring detta, tveka inte att höra av er: elinshundhjalp@gmail.com