NEWS!

Jag finns även till för er:

Ni vet väl att jag även finns till för er som har:

-Trassel med jakthunden. (Driver din hund djuren för hårt? Biter hunden viltet? Känns hunden mindre intresserad? Struntar i att lyssna på dig?)

-Problem med vallhunden. (Vallar hunden lite som den vill? Skadar hunden boskapsdjuren? Är hunden svår att få kontakt med under arbete?)

-Träningssvacka med tävlingshunden. (Börjar hunden bli omotiverad till samarbete? Blir hunden för intensiv på träningen och har svårt att fokusera?)

Trassel i vardagen eller när hunden ska utföra någon form av jobb, jag vet varför och finns här för att hjälpa er förstå HUND 🐾

Är en vältränad hund lika med en välmående hund?

Idag aktiverar och tränar vi våra hundar flitigt, trots det kämpar många i vardagen med diverse problem. Vi pratar, tjatar, pekar, visar och pushar på med hjälp av belöning. De vanligaste råden är just träning och mer aktivering. En hund som tuggar sönder saker, har svårt att koppla av eller skäller okontrollerat, är den verkligen understimulerad och behöver den mer träning eller aktivitet?

Om vi tittar närmare på hundar som skäller okontrollerat, hundar som gör utfall, hundar som har svårt att koppla av, hundar som tuggar sönder saker. De flesta beteenden som går överstyr har en gemensam bakomliggande nämnare, stress. Stress finns i många former och grader. Vad händer när vi ökar aktiviteten och lägger på mer träning hos en stressad individ?

Man ökar stresspåslaget i kroppen, direkt efter träning och aktivitet kan vissa hundar vara trötta. När de vilat klart är de tillbaka där de började, eller? Inte alla, vi får inte glömma att alla hundar är olika individer. Däremot om man ökar aktiviteten och tränar hunden mycket under en längre period kan problemen tona ut. Visste ni att en hund kan bli utbränd?

Tyvärr, även hundar kan brännas ut. Men för de flesta hundägare ökar istället kravet på att aktivera och träna sin hund ytterligare, för hunden blir mer och mer vältränad, stressen fortsätter stiga. En hund som är stressad kämpar redan med att förstå och hantera sin omgivning, den vill inte se mer av omvärlden eller utsättas för fler intryck.

Idag hanteras de beteendeproblem som upplevs som ohållbara tråkigt nog ibland med medicinering i samband med träning, lugnande medicin i samband med mera stimulans…!? När problemen inte längre syns, har vi då en hund som mår bra? Har vi då uppnått en sund och trygg relation?

-Är en vältränad hund lika med en välmående hund? 🐶

Hänt och händer hos oss:

cropped-img_1906_edited

Förra veckan var en intensiv och händelserik vecka med många positiva ting. Tre givande kurskvällar, två pensionathundar, Elins Webbshop är nu i funktion, sist men inte minst så har Elins & Maggies hundar smugit igång. Läs mer om vårt nystartade projekt —> HÄR

Detta är kortfattat om vad som hänt och pågått under förra veckan, denna kommande vecka ska det göras lite inköp till webbshopen, ny dagishund ska skolas in, en uppdaterad version av boken TALA HUND ska förberedas för tryck m.m. och inte att förglömma så fyller min sambo år och det ska självklart firas <3

Saker som är påbörjade men för tillfället är lite på is i väntan på att upptas är nya bokprojekten Välkommen hem & Den moderna hundsynen, en youtube-kanal och två olika hundkommunikations-kurser. Detta är anledningen till varför mina sociala medier stundvis står still emellanåt, även om man inte ser någon aktivitet där så finns det en hel del som pågår bakom kulisserna 🙂

 

Metizo-DAGS!

metizo2.jpg

Den 4/9 går första beställningen iväg på Metizo-produkter, webbshoppen är så gott som färdigdesignad och kommer snart vara i bruk. Dock kommer jag inte kunna ha så brett utbud av modeller och färger till en början, men är du med och beställer innan den 4/9 har du möjlighet att välja mellan alla Metizos produkter och till ett lägre pris en rekommenderat. Läs mer om Metizos produkter här —> MetizoDesign

Metizo sele (rek. pris 539kr) – Vid detta tillfälle 509kr inkl. frakt.

Metizo koppel 180cm långt, 15mm & 20mm brett (rek. pris 269kr) – Vid detta tillfälle 229kr inkl. frakt.

Metizo halvstryphalsband (rek. pris 179kr) – Vid detta tillfälle 159kr inkl. frakt.

Vill du vara med och beställa? Önskar du köpa någon annan vara från Metizo än de ovan? Kontakta mig, så ordnar vi det 🙂 Efter den 4/9 är det ordinarie priser som gäller.

Vem är Edit?

Nu har Edit varit med oss i ca ett par veckor och hon börjar landa, när stressen börjar minska kommer personligheten fram mer och mer. Hon är en otroligt vänlig, positiv, orädd och bestämd individ, som just nu alltid frågar en extra gång om jag är säker på mitt budskap när vi kommunicerar. Hon är skicklig och kompetent i sitt sociala språk i umgänget med andra hundar, ibland testar hon mina små damer lite. Man måste ju som tvååring få vara lite påhittig, inget ont finns i denna hund.

Det som finns att jobba på som kommer ta sin tid är separationsångesten och kloklippningen, i övrig hantering går det bra. Separationsångesten har dock bytt lite skepnad sen den dagen hon kom innanför vår dörr, från att skälla konstant skäller hon oftast bara någon minut i början för att sedan delvis tyst acceptera läget. Det svänger som sagt fortfarande, men vi har inte känt varandra så länge, man kan inte kräva mer av henne på så kort tid.

Edit vet vad hon vill och kan, och kommer i sitt nästa hem kräva en person som är lugn och minst lika självsäker som hon själv. Hon kommer söka dig som är öppen för en utmaning och har viljan att lära sig mer om hundens kommunikation och fortsätta jobba därefter, missar man en ”fråga” från Edit tvekar hon inte på att styra skeppet själv. Tydlig och trygg vägledning till 100% är ett måste i hennes fall, när man lyckas övertyga henne om att man är fullt kapabel att leda flocken, är denna individ en drömhund <3

 

 

Veckans ultimata nervtest.

Idag var det dags för Elsa att åka hem efter nästan två veckor på pensionat hos oss denna gång, det som skulle bli en vanlig överlämning slutade i ett riktigt tufft test i lugn och självsäkerhet. Det hela var klantigt gjort av mig, även jag har dagar där hjärnan ibland tänker efter handling, tro det eller ej. När jag skulle gå ut i trädgården med Esla glömde jag ha koll på vart Edit var i detta skede, snabb som en vessla med kraft som en kanonkula tränger sig Edit ut.

Som tur är baksidan inhägnad, men för Edit är detta staket en baggis att ta sig över om hon vill. Efter ett försök att få in Edit var svaret att det inte skulle gå där och då, Elsas husse och matte anlände. Jag går ut från trädgården med Elsa och lämnar över henne, jag är bara ett par meter bort för att ha lite koll på Edit. Edit börjar pocka på min uppmärksamhet, men jag ger inte Edit den. För är det något Edit är van vid, så är det att kräva saker och lyckas få igenom dem. Jag ska berätta mer ingående om vem Edit är, men inte just nu.

Som egentligen väntat, men inte i mina tankar där och då hoppas Edit över staketet och drar iväg. Edit har en smitarhistorik bakom sig där hon kunde vara bort i ett halvt dygn för att sedan komma hem igen när hon kände för det, där stod jag med Elsas ägare och försökte hålla lugnet medans Edit nu var borta. Då ser vi Edit springa förbi två gånger för att sedan försvinna igen, i och med att hon redan på bara några minuter visat sig ett par gånger i farten visste jag att hon testar mig.

I detta fall var Edits frågor – Tänker du följa mig och mitt beslut? Hur tänker du göra nu när jag gör såhär? Mitt svar var nej och jag tänker inte göra någonting, lugnt låter jag Elsas ägare köra iväg. Jag vänder på klacken in mot trädgården, låter grinden stå öppen i hopp om att jag lyckats vara så lugn och oberörd som det går i ett sådant läge. När jag sätter foten innanför hägnet ser jag i ögonvrån en Edit komma lunkande, hon följder med in. Jag säger inget, tittar inte på henne, utan bara stänger grinden och går vidare in i huset, Edit kommer efter.

Jag nekar inte att jag kämpade med att trycka undan tankarna att hon nu skulle vara borta ett tag och riskera att bli påkörd eller fastna med halsbandet någonstans, det är helt naturligt att dessa tankebanor hoppar fram i skarpa lägen. När vi blir medvetna om våra tankar kan vi göra något åt dem, ju bättre vi blir på detta ju snabbare kan vi plocka upp oss själva i krislägen. Ingenting kommer gratis, vi måste själva jobba för det. Att praktisera självkontroll är så användbart i alla delar i ens liv, självmedvetenhet ger inre styrka, lugn och självförtroende.

-I hundens värld spelar vår självkontroll stor roll.

!Kurskväll!

Den 21/8 går starten för hundklassen i hundkommunikation, än finns det platser kvar! Vill du veta mer om hundklassen? Klicka här —> Hundklass

Osäker på om du vill gå, eller kan du inte komma alla tre kvällar?

Den 21/8 har vi teorikväll, ni är varmt välkomna att delta på endast teorin för 400kr/person. Skulle du känna att du vill fortsätta på våra praktik/träningskvällar 22/8-23/8, anmäler du dig enkelt på plats efter teorin.

Hoppas vi ses!

Namnlös4

”Hundar hjälper hundar”

Vår bordercollie Charles-Ingvar på ca 1 1/2 år gammal, var även en av anledningarna till att jag behövde en paus med jourhundar. Charles-Ingvar även kallad Sickan har krävt så otroligt mycket tid, tålamod och arbete, då han själv haft det väldigt kämpigt med avkoppling och inre stress, han hade även under den tuffaste perioden av sin ”stressdetox” självdestruktiva beteenden.

Nu idag, snart 10 månader senare har vi en helt annan hund. Hur fantastisk, underbar och mogen denna Sickan blivit bevisade han lite extra första natten Edit skulle sova i ett egen rum. Edit hade svårt att sova, stundvis vankade hon runt, pep, gnydde och kämpade med sin oro över att behöva sova avskilt.

Då ser jag Sickan ta beslutet att ingripa, han går fram till Edits rum och lägger sig framför grinden och somnar, efter en stund hör jag Edit kliva upp i sin soffa, hon lägger sig och allt blir lugnt. Nästa natt somnade hon snabbt och sov hela natten utan problem, det är otroligt vad hundar kan göra för varandra.

Det är precis så här mina hundar hjälper mig, de agerar förebilder och är ovärderliga i mitt arbete med andra hundar. De finns vid min sida när jag behöver en hjälpande tass, tillsammans guidar vi andra hundar till balans 🐾

Stress & Aktivitet

Beroende på vad som är underliggande orsak till stressen hos en hund är inte alltid mera aktivitet en bra lösning. Om vi adderar mera aktivitet och intryck på en stressad individ riskerar man att öka stresshormonet i kroppen, hunden kanske blir trött för stunden men när den vilat ut är det full fart igen.

När vi har en hund som har svårt att koppla av och hantera sig själva är det viktigt att först praktisera avslappning, bara vara och ta det lugnt. För en hund som har mycket stress i kroppen är denna lugna aktivitet fruktansvärt jobbig att genomföra, det kräver mycket av det mentala hos hunden. Med stress kommer ofta dålig självkontroll, att ej riktigt kunna hantera intensiteten i sina känslor.

Genom passiv aktivitet kan man sänka stressen och öka självkontrollen, väldigt likt oss människor. När vi blir superstressade är bästa lösningen att sätta sig ner, andas och samla tankarna, för de som kämpar med ständig daglig stress är meditation ett bra sätt att praktisera lugn och bygga självbehärskning. Detsamma gäller våra hundar 🐾

”Min hund fungerar bra med andra hundar”

Mina hundar är mycket ihop med andra hundar, för det mesta funkar det bra. Något som ofta ses i annonser och som jag även ofta hör är uttrycket ”fungerar bra med andra hundar”, betyder det verkligen alla hundar?

Vi får inte glömma att alla hundar är individer med personligheter, ibland krockar det mellan två individer som båda har referensen att de fungerar bra med andra. Vissa relationer måsta man jobba på, ge tid och utrymme att mogna.

Att jag fungerar bra med andra människor betyder inte att jag förstår mig på alla och vill ha dem nära i början, däremot kan jag lära mig acceptera dem. Likaså är det med vissa hundar, första mötet blir ibland kanske inte vad man trott.

En tvist vid första mötet mellan två individer betyder inte att de ogillar varandra, de behöver bara extra tid, tydlig vägledning och lite mera tålamod. Tänk på att även om din hund fungerat bra med andra hundar, ska vi aldrig ta alla möten för givet som bra.

Alla mina hundar har inte klickat med varandra vid första ögonkastet, men de har lärt sig acceptera varandras närvaro. En närvaro som idag har förvandlats till djupa relationer och fantastiskt samspel.

-Tid, förståelse och tålamod 💕