HundNytt

Medfött är inte formbart?


”DET ÄR BÄTTRE ATT SKAFFA EN VALP, DÅ KAN MAN FORMA HUNDEN SOM MAN VILL HA DEN”

72692471_434977797136428_3565620933618040832_n_edited.jpgValp eller vuxen hund, de är båda lika form- och anpassningsbara. Mycket kan vi påverka hos våra hundar, men inte allt. De föds med olika personlighet och stärkta egenskaper, dessa ting är inget man kan sudda ut hos en individ. Det här sakerna är något vi får acceptera, lära oss uppskatta och samarbeta med. Mycket kan man välja innan man skaffar hund, allt kan man inte kontrollera. Min Tana är en larmhund, det innebär att hon är känslig, alert och lyhörd på sin omgivning. Är det något hon upplever som fara, skäller hon för att tala om att något kanske hotar flocken. Att kräva total tystnad och förbjuda henne att göra det jobbet är ett orimligt krav, det är en medfödd egenskap och tillhör en del av hennes personlighet. Det är också ett jobb och en roll hon tagit på sig i vår flock, det är en naturlig instinkt att larma.

Visst är medfött delvis formbart, men inte raderbart. Genom att lära sig samarbeta med hundens medfödda egenskaper kan vi på ett lugnt och odramatiskt sätt få kontroll över situationer så de aldrig eskalerar. Okontrollerat skällande i tid och otid är tecken på att något är fel i relationen, några skall då och då är sunt beteende. När vi börjar lyssna till våra hundar, kommer de att börja lyssna till oss.

-Sluta streta och börja samarbeta.


 

Boot Camp – Hur fungerar det?


71854176_2430606717260614_3442146164365852672_nTjänsten Boot Camp vänder sig till dem som vill ha en hjälpande nystart med sin hund, vanligen vänder sig tjänsten till de som kämpar med svårare problematik (Exempel: Aggressivitet, maniska beteenden, hyperaktivitet och rädsla). Boot Camp innebär att man lämnar in sin hund hos oss under en period för rehabilitering, jag får chansen att se vem hunden är i helhet, vilka verktyg som behövs för att hunden ska komma framåt i utvecklingen. Allt utgår från hunden som individ, handlingplan formas efter varje individs behov. Läs mer om tjänsten här —> Boot Camp


Hundens problem grundas i hemmamiljön, hur kan jag hjälpa hunden hemma hos mig?

Hundar som har svårare problematik, kan fastna i ett visst beteendemönster som är svårt att bryta i hemmamiljön. Har det gått alldelles för långt kan det i vissa fall vara ohållbart att lösa det hemma, hitta tiden eller att orka. Boot Camp innebär inte att en förändring bara ska ske hos hunden, utan husse och matte får också en hemläxa under tiden hunden är med oss. Rehabiliteringen avslutas alltid med kortare konsultation med praktiska övningar, hemgångsrås och fri support en tid efter. Det jag kan göra för hunden är att den får uppleva riktigt flockliv, jag kan bygga upp självförtroendet hos hunden och visa den andra lösningar i situationer den själv inte klarat hantera själv på ett sunt sätt. Jag skapar en grund, ger hunden nya verktyg att hantera sina känslor på. Om en individ kört fast i ett visst beteendemönster, kan jag hjälpa till att låsa upp det. När hunden väll kommer hem, kommer det gå mycket lättare för ägaren att ”knyta ihop säcken” på hemmaplan.bachus.jpg

 

Projekt – ELLEN, att misslyckas är positivt?


71810065_465083717418201_7697093023821201408_n_edited

https://elinshundhjalp.com/projekt-skygga-hundar/

Tiden har verkligen rusat fram, fortare än vanligt känns det som. Man tror att man har någorlunda bra kontroll, detta år skulle inte bli lika tugnt som det förra. När jag startade Projekt – ELLEN kändes allting roligt, jag hade ett stort mål i sikte med en plan. Ganska snart in på året sattes det lite käppar i hjulet, tempot på projektet fick helt enkelt sakta ner. Under årets gång har en rad olika händelser gjort att projektet drabbats mer och mer, känslan av ett misslyckande kom ikapp… Har projeketet blivit vad jag hoppats på, nej. Projektet är inte slut förs 2019-12-31, än finns det tid att göra lite till. Jag kommer inte ro allt i hamn, men en del av det iallafall. Kan kännas som ett misslyckande, men är det något jag har gjort och gör så är det mitt bästa och mer kan jag inte göra.

-Om jag har lärt mig något? Ja, massor med nya erfareheter.


Att misslyckas är att lära sig, att lära sig är att lyckas.

Känslan av inte inte alla gånger kunna ro allt ihamn ät inte rolig, att misslyckas är inte bara ett misslyckande. Vi kan välja hur vi ska hantera det. Antinger fastnar man i den negativa tanken, eller så låter man misstagen motivera än. Vet ni vad, framgångsrika människor misslyckas ofta. MEN, de tar och utvärderar vad som gick fel, lär sig av det och går vidare. Så våga ta risker, göra många misstag och lär dig mera på grund ut av dem.

”Failure should be our teacher, not our undertaker.
Failure is delay, not defeat.
It is a temporary detour, not a dead end.”
-Denis Waitley


-Från aggressiv, till ett sunt liv.


67877373_755060898245483_7575845311076106240_n1.jpg

Om man tittar på vägen till hur en hund blir aggressiv, förstår vi varför. När vi förstår varför, kan vi också vända på beteendet (https://elinshundhjalp.com/spira-aggressivitet-radsla/). Hundar har tre vägar till försvar;

1: Fly (Kan konflikt undvikas så väljer hunden gärna det).

2: Frys (Stannar upp, stelnar till i hela mimiken och kroppen i hopp om att faran bara ska passera).

3: Slåss (Om varken att fly eller frysa fungerar för att hotet ska försvinna så väljer hunden att slåss).

När vi inte lyssnat till alternativ 1 och 2, kan hunden ta till alternativ 3. Om alternativ 3 fungerar, kan hunden sluta använda 1 och 2. Det är här betten till slut kan börja komma från ”ingenstanns”. När vi inte förstår våra hundar, kan det bli problem. När vi lär oss se och lyssna till dem, kan vi vända på situationen.

När jag jobbar med individer som slutat varna tar jag alltid hjälp av munkorg. En munkorg gör att hunden inte kan skada mig, när en situation uppstår där hunden går till attack kan jag lugnt stå kvar tills hunden slutat. Nu fungerar det inte längre för hunden att bita, här börjar hunden klura ut andra alternativ att hantera situationen på. Med tiden kommer alternativ 1 och 2 komma tillbaka i kommunikationen.

En hund som biter har ofriviligt fått tagit på sig ett ansvar den inte klarar av, det gör också att hunden i början dras in i situationer den egentligen borde kunna dra sig undan ifrån. När vi tar över ansvaret i flocken, kommer hunden med hjälp av guidning dra sig tillbaka. Den kan snart börja njuta av att bara få vara en trygg och glad hund, utan ansvar för vad som händer runt om.


 

Projekt – ELLEN, våga fråga!


I samarbete med Projekt – ELLEN

elisa nuevas fotos (3)

Har du en individ med någon rädsla eller som bara är allmänt skygg? Vill du veta vad du kan göra när tokiga situationer uppstår i vardagen för dig och din hund? Vill du veta varför din hund agerar som den och hur du kan förebygga det? VÅGA FRÅGA!

Du kommer få svar från mig på mejlen, jag kommer även att lägga ut frågorna och svaren på projektsidan (Ditt och din hunds namn kommer att vara anonymt).

Mejla din fråga och berätta kort om det ni upplever som problem till: elinshundhjalp@gmail.com

-Tillsammans hjälper vi varandra!


Spira – Aggressivitet & Rädsla


I de flesta av fallen jag jobbat med där aggressiva beteenden uppvisas har ofta den bakomliggande sinnesstämningen hos hunden varit rädsla, osäkerhet, nervositet. Många bett-olyckor sker när hunden pressats för hårt och då hamnar i försvar. I Spiras fall handlar det om en bakomliggande nervositet, och bristen på förtroende för människan. Rädsla & aggressivitet hänger många gånger ihop, i många av fallen där betten ”plötsligt sker”/”kommer från ingenstans” är det en hund som är osäker/rädd/nervös/ängslig inblandad. Vissa individer kan ha ett väldigt otydligt kroppsspråk, med endast pyttesmå signaler varnar de och markerar innan bett sker. Av ett otränat öga kan dessa signaler lätt missas, när det väl smäller förstår man inte varför…

För våra hundar handlar mycket i vardagen om att överleva, allt den inte förstår i vår mänskliga värld kan bli ett problem. Hundar har tre vägar till försvar;

1: Fly (Kan konflikt undvikas så väljer hunden gärna det).

2: Frys (Stannar upp, stelnar till i hela mimiken och kroppen i hopp om att faran bara ska passera).

3: Slåss (Om varken att fly eller frysa fungerar för att hotet ska försvinna så väljer hunden att slåss).

Att fly är sällan ett alternativ då koppel, staket och väggar hindrar hundens möjligheter till flykt. Frysa är något som många hundar gör innan det smäller, alla hundar morrar inte eller visar tänderna innan de går till attack. Det kan bara handla om ett ”stelt ögonblick”, det är här det ofta missas. Att bara stelna till är en också en varningssignal för att ett bett kan komma. När en hund tvingas till alternativet att slåss, får de ofta en viss respons från oss människor då. Ofta backar man/ryggar tillbaka och ger hunden utrymme. Nu har hunden blivit hörd, det är här hunden kan sluta varna.

När vi missar att lyssna till de varningar hunden gett innan bett, kan hunden sluta att varna. Det tredje alternativet fungerade, varför slösa energi på att varna när ingen ändå lyssnat? En aggressiv hund, är ingen hopplös hund. När vi börjar lyssna till hunden och kan börja guida den på ett tryggt sätt, kommer aggressiviteten att avta. Aggressivitet är inget onaturligt, alla hundar kan börja bitas. Beroende på individ så ligger triggern till försvar mer eller mindre nära.

-Se, lyssna och lär av din hund.


 

Kom och träffa mig…Den 10/8 och 11/8 finner ni mig på den internationella hundutställningen i Askersund, jag finns där båda dagarna mellan kl.09:00-19:00. Den 24/8 och 25/8 står jag på Segersjö-Dagarna (Segersjö Herrgård) med Suzanne (Hundpsykologi 112), vi finns på plats båda dagarna mellan kl.10:00-17:00. Kom och prata hund, få en goodiebag och shoppa produkter från Metizo, Alac, DogaNova till billigare priser. Eller passa på och få en lite praktisk rådgivning?

Ni är varmt välkomna förbi mitt tält, jag hoppas vi ses antingen i Askersund eller på Segersjö-dagarna!


Elisa – Är uppe för adoption!


Elisa (Kastrerad), född 2016-08-25 och väger ca 10kg.

 Elisa är nyfiken men ännu en väldigt vaksam individ. Närkontakt som klapp och gos går bra ibland, men hon är mer än gärna i vår närhet. När vi får gester sitter hon ofta i samma rum, med ett vakande öga på besökarna. Hon försöker inte längre fly från mötande människor och bilar ute på promenaderna, höga ljud både inne och ute stör henne inte så mycket längre. Somliga cyklister och barnvagnar kan fortfarande vara lite skrämmande att möta ute. Hon hänger alltid med de andra hundarna när aktivitet erbjuds, hon har också börjat leka och integrera mer med alla hundar här hemma. Elisa äter bra och hantering som bad, klippa pälsen, klippa klorna går också bra, men kunde hon själv få välja att undvika det så skulle hon nog helst göra det. Hon kommer oftast på inkallning och hon låter sig idag mer än gärna kopplas om det vankas promenad. Hon går att lämna ensam kortare stunder, varje morgon när man kliver upp möter man alltid en glad och sprallig hund som gärna gör små tjuvhopp och nyper tag i tröjan när man vänder ryggen till.

Elisa söker dig som har tålamod och är naturligt mjuk i personligheten, allt hon behöver är tid att vänja sig vid nya människor, miljöer och andra djur. Hon söker dig som inte bor i centrala stan, dig som vill lära mera om hundens tysta kommunikation så Elisa kan få den förståelse och respekt hon kräver. Elisa kan bo med andra hundar/djur och med större barn.

Är du rätt för Elisa? Skicka ett mejl (elinshundhjalp@gmail.com) och berätta kort om dig själv så hörs vi av!

OBS! Mer bilder + filmer finner ni på vår Facebooksida och Instagram.


 

Munhälsa & beteende


set_edited

Det är såklart inte kommunikationen som brister i relationen alla gånger när problem börjar krypa på, vissa beteenden som uppstår är av helt andra anledningar. Hundens fysiska hälsa har en stor inverkar på hur hunden agerar i vardagen, vid plötslig beteendeförändring kan den underliggande orsaken vara smärta/sjukdom. Bra mat och rätt motion som alla vet, är en viktig del för hundens välmående. Hur är det egentligen när det kommer till att ta hand om hundens mun? Att borsta tänderna på sin hund är en viktig del i att ta hand om hundens hälsa. Faktum är att munhälsan har en stor inverkan på hundens fysiska mående, precis som för oss människor. Visste ni att dålig munhälsa påverkar inte bara tänder och tandkött, utan även hundens immunförsvar. Ett tandkött som blir rött och inflammerat, blöder lätt. I en oren mun finns många dåliga bakterier, via ett blödande tandkött kan bakterierna ta sig in i blodomloppet. Dessa bakterier kan orsaka sjukdomar på bland annat hjärta, lever och njurar. Jag erbjuder munvårdsprodukter från DogaNova, giftfria produkter som hjälper till att motverka dåliga bakterier, reducerar tandsten och dålig andedräkt.

-En ren mun ger en friskare hund, borstar du tänderna på din hund?


 

Spira – Låt hunden landa lugnt i hemmet.


Jag följer olika adoptionssidor, när hunden anlänt i det nya hemmet tar det i vissa fall knappt en dag innan rapporten om hur hunden är. Många gånger upplevs starten väldigt bra, hunden är lugn och hänger med i vardagen. Under de första veckorna är hunden oftast lite mera ”bakåt”, den har kommit till ett nytt hem, en ny flock. Hunden vet inte än hur länge den ska stanna, om den blir en del av flocken o.s.v. i början.

När hunden väll funnit sig i den nya miljön och förstått at det är här den ska stanna och leva, kan det börja krypa fram lite nya sidor hos hunden. Beroende på vilka signaler vi gett hunden under tiden den landat, kan hundens ”nya sidor” bli mer eller mindre roliga att möta. Bilåkandet kanske gick bra i början, hundmöten var inga problem, men med tiden kan det ändras. Allt beroende på hur vi hanterat den första tiden med hunden.

Det är bl.a. när vi ger hunden signaler om att den ska ta hand om oss, som de riktiga problemen kan börja växa fram. Det är inte bara signalerna som spelar in, när hunden precis kommit till sin nya familj öser vi ibland på med intryck. Vi ska promenera långt, träffa vänner, åka på kurs, träna m.m.

Många gånger hinner inte hunden landa och sortera de intryck som redan finns innan nya matas på, med tiden skapas det ett märkbart stresspåslag och hunden får svårt att hantera sina känslor. Visst är det härligt med en ny familjemedlem, man vill göra så mycket kul tillsammans med den. Ha tålamod i början, ni ska få göra massa kul tillsammans. Ta det lugnt och var bara i närområdet ett tag, när hunden fått landa kan man sakta utöka omvärlden.

Känner du igen dig? Har du haft en bra start med din hund och sen har det vänt med tiden? Det är aldrig försent att göra om och göra rätt, har du en hund som blivit stressad? Krymp hundens värld för ett tag, se över vilka signaler du ger hunden och gör en nystart.

– En intensiv start, kan förstöra något underbart.

E-boken TALA HUND kostar just nu (fram till 31/12) endast 100kr. Varje krona går direkt in i Projekt – ELLEN för att hjälpa rädda & skygga hundar i Sverige och i Spanien.