NEWS!

Promenaden

DSC_1935

En av många fördelar med att ha hund är man kommer ut i friska luften och får anledning att röra på sig vilket gör gott för både kropp och själ. Promenaden ska vara njutbar för alla inblandade, den är till för er som flock. Det är en simpel aktivitet som kan tillfredsställa hunden både fysiskt och mentalt.

Men för alla ser det inte ut såhär, promenaden är inte en favoritaktivitet för vissa hundägare då den upplevs som jobbig och besvärlig. Det blir allt vanligare med problem under denna stund, dels för att antalet hundägare och hundar ökar i samhället. Utfall, okontrollerat skällande och dragande i kopplet är något många tampas med idag.

Kämpar ni med trassliga promenader?

Från och med idag fram till den 1 September ingår en lektion av ”Enjoy the Walk” i en konsultation, vilket innebär att man får ett extra praktiskt tillfälle för koppelrelation.

 

För en bra start och en god fortsättning

217506_10150244633188931_7259724_n.jpg

(Utdrag ur min nästa bok: VÄLKOMMEN HEM – För en bra start och en god fortsättning)

Den första tiden är viktig

”När man väntar på att få hem sin hund finns det känslor av lycka, spänning och förväntningar. Visst är det härligt när dagen är kommen och man ska få hämta hem den nya familjemedlemmen, jag har själv tagit detta steg många gånger och har alltid blivit lika hoppfull och glad innan, varje gång.

Även om vi är ivriga på att komma igång med den nya hunden som att introducera den för vänner och familj, bekanta den med den nya miljön runt om och kanske gå en kurs bör vi hejda oss lite innan. Självklart är det här saker vi ska göra, hur snart allt blir av kan inte vi bestämma utan det är hunden som avgör hur snart den är redo att möta son omvärld.”

Vill ni ha de bästa förutsättningarna för en bra start med er nya hund? Mellan 1 Juni – 1 Augusti kan man boka en konsultation ”basic” för endast 1000kr.

Fråga 3: ”Metoder”

IMAG0435.jpg

”Vi har lite bekymmer med vår hund, vi har prövat lite av diverse men inget har hjälp hittills. Om man vill pröva en ny metod, hur lång tid ska man ge metoden en chans?”

Jag jobbar utefter hundens egna kommunikation. Våra hundar kan redan sitt språk, det är upp till oss att förstå och lära läsa våra hundar. I det stora hela handlar det inte om hur fort hunden förändrar sig utan hur fort vi kan förändra oss själva. Hur fort en förändring kan ske, det hänger helt enkelt på oss själva och på hur fort vi lär oss saker och ting. De första små förändringarna börjar synas ganska snart, om vi är på rätt spår 🙂

21/8 – 23/8 HUNDKLASS I HUNDKOMMUNIKATION

DSC_1686_edited.jpg

Tid: 18:00-20:00 alla tre kvällar.

Plats: Odensbacken (exakt adress kommer…)

Våra hundar har många sätt att uttrycka sig på, deras språk består av signaler via kroppsspråk, verbala ljud, doftmarkeringar och handlingar. Våra hundar kommunicerar med oss hela tiden i vår vardag, många gånger tänker vi inte på att hundens små vardagliga handlingar faktiskt betyder något. Man kan säga att våra hundar ständigt ställer ”frågor”, frågor vars svaren är avgörande för hur våra hund kommer att känna och reagera på sin omgivning.

Har ni en hund som är kräsen med maten, hoppas på gäster, drar i kopplet, skäller okontrollerat, gör utfall på promenaden m.m? Eller vill ni bara stärka relationen med er hund och lära mer om hundens kommunikation?

Då är denna kurs för er!

Under tre kvällar kommer man få lära sig både teoretiskt och praktiskt om hundens tysta signaler, vad de betyder och hur vi med lugna, odramatiska handlingar kan få rätsida på stora som små problem i vardagen.

Kursen kommer att hållas av Tony Knight på engelska, jag hjälper till med översättning om det behövs. Vill ni veta mer om kursen eller göra en anmälan klickar ni på länken —> Kontakta oss

Pris: 1400kr/1 person + 1 hund, 2000kr/2 personer + 2 hundar

OBS! Platserna är begränsade, maxantalet deltager är 10st.

”NY” Tjänst: Rehabilitering

32266791_10155678076103931_6802073430481960960_n.jpg

Tidigare har jag inte haft så mycket tid över till att köra rehab åt privata hundar, då jag tagit emot mera krävande hundar på jour från en ideell förening. Nu har vi jourstopp ett tag framöver, dags att börja hjälpa till mer här hemma i Sverige också 🙂

Denna tjänst vänder sig till de svårare fallen som t.ex. aggressivitet. Det innebär att man lämnar in sin hund hos oss under en period för rehabilitering. I samråd med ägaren kommer vi tillsammans överens om en lämplig tidsplan. I flocklivs-dagar ingår bl.a en konsultation och fri support efter avslutat program. Det medföljer såklart hemgångs-råd på hur ni ska gå tillväga på hemmaplan för fortsatt lyckat resultat.

Ni finner mer om tjänsten —> här <—

Fråga 2: Revirpinkande

IMAG4767_edited.jpg

”Vår hund är rumsren hemma, men… När vi åker och hälsar på vänner och familj kan vår hund kissa en eller två gånger inne hos våra bekanta. Det händer varje gång, varför kissar hunden inne bara när vi är borta hos någon och inte hemma?”

Jättebra fråga tycker jag, kanske kan upplevas ologiskt. Detta är faktiskt mycket logiskt handlande från hunden, att markera med kiss är för hunden ett sätt att genom doft säkra upp sin nya omgivning och på ett mer konfliktfritt sätt tala om att den är där. Hundar kommunicerar en del via dofter, att använda doft är ett säkrare och mindre konfronterande sätt att presentera sin närvaro på distans.

När en hund väljer att kissa inne hos andra handlar det om att hunden inte tycker vi klarar av att stå för de viktiga besluten i flocken, så hunden beslutar att ”hjälpa” oss att säkra upp den nya omgivningen genom att lämna sin doft genom att kissa.

Det man kan göra för att undvika situationen när man åker bort är att ha hunden kopplad så den är med nära än själv, att man som ägare visar hunden runt i nya miljön. Genom att vi håller hunden kopplad nära och guidar hunden i nya miljön visar vi på så sätt att vi kan ta hand om situationen och att allt är ok.

Som alltid är det viktigt att man jobbar på rollerna i flocken hemma, allt börjar i hemmet. Det är i hemmet vi kan göra en omstart i trygga och lugna former för att sedan bli redo att möta världen utanför 🙂

Fråga 1: Barn & Hund

IMAG1390_edited

”Vår hund blir otroligt trött på vår son som är ca 2år, hunden morrar mot honom vid närmanden. När sonen låter hunden vara ifred, går hunden fram till honom istället. Ibland får han klappa ibland inte. Varför envisas hunden med att gå fram till honom och ”störa” för att sedan när det är tvärtom tycka att han är jobbig?”

Varför hunden accepterar sonens närvaro när hunden själv väljer att gå fram, är för att då har det skett på hundens villkor. När sonen går fram gissar jag att han inte frågat hunden om lov, utan bara tar för sig av hundens personliga utrymme vilket gör att hunden morrar för att säga stopp. Alla gånger hunden närmar sig är inte avsikten att just ta fysik kontakt utan mera för att övervaka situationen, där är det bara en liten miss i att läsa hundens signaler.

Ha extra uppsikt på sonen när de är i samma utrymme, för att hinna stoppa honom när han vill fram till hunden. Har man inte möjlighet att hålla koll hela tiden, skärma av så hunden och barnet inte kommer åt varandra. Ge hunden ett tryggt utrymme där den kan gå undan och få vara ifred. Går hunden fram till sonen, ta bara lätt i halsbandet och led den därifrån för att tala om för hunden att ni tar hand om sonen. Det är viktigt att ni sätter villkoren på hur och när hunden får ”ta för sig” av eran son. Det är lika viktigt att hunden lär sig respekterar sonens personliga utrymme som att han ska respektera hundens. För att få bort hundens vakande öga från sonen måste man jobba på grunderna i kommunikationen, bevisa för hunden att man är att lita på som flockens trygga punkt.