NEWS!

Att veta VARFÖR är så viktigt.

Det bästa sättet att lära sig är när man får frågor om varför, jag tycker om att bli ifrågasatt idag. Det ger mig tillfälle att själv träna och påminna mig om varför jag gör på vissa sätt, varför jag rekommenderar det. Om man inte vet varför, då kan man börja ifrågasätta sig själv om vad man egentligen vet. När jag var ny inom hund så läste jag mycket om hur, jag gick kurser och fick visat för mig vad man skulle göra. Jag ifrågasatte inte så mycket, man gjorde som man lärde och tyckte det verkade bra.

Det som kommer ikapp var när frågorna började komma emot mig från olika håll, frågor jag helt plötsligt inte kunde ge bra svar på. Jag gjorde bara som jag lärde i början, nu fick jag fundera på djupet. Varför, ja varför är det si och så egentligen, hur hänger allt ihop. Det var min första riktiga och så viktiga läxa inom yrket hund, att inte bara säga gör såhär, för jag har läst det här. För mig var samtliga saker så självklart och det mesta kändes logiskt i min mening, men för de jag skulle lära ut till uppfattades det inte alltid som lika självklart.

Jag gjorde, såg resultat på mina egna, därför trodde jag på det jag lärt. För att inspirera och kunna lära vidare kom vikten av VARFÖR att spela stor roll i alla detaljer, idag vet jag varför. Allt jag gör idag har en stadig grund att luta sig mot. Det är nu det börjar bli roligt på riktigt. Jag vill så gärna att ni ifrågasätter det ni inte förstår, ni är min källa till mera kunskap. Våga fråga, det finns inga dumma frågor, frågar man inte blir man utan svar.

-Utan svar man ingen lärdom tar.

Recept på Koksaltlösning

Ikväll fick vi lägga om Charles-Ingvars (Sickan) baktas då han sprungit och sladdad upp ett sår på trampdynan, på något sätt lyckades han även få ett sår mellan tårna.

Det viktiga med sår är att hålla det rent och torrt, sällan krävs det mera om man gör rätt. Enligt mig är bästa sår-rengöringen koksaltlösning, det gör man enkelt själv.

-1 kryddmått salt per 1 deciliter vatten

-Koka upp, låt svalna.

Gör gärna ett par deciliter åt gången, det går att förvara i kylen i ett par dagar. Men doppa inte samma bomullstuss flera gånger i vattnet, då blir det inte längre sterilt.

Nästa gång du behöver rengöra ett sår på din hund, gör din egna koksaltlösning. Det är enkelt, billigt och tar inte lång tid 🐾

Vad är rätt hundsyn?

I mitten på år 2017 började jag rannsaka forskning inom varg och hund, för något jag ofta funderar på är varför det är så splittrat i vår moderna hundvärld. Det finns en uppsjö av olika teorier om hur man ska fostra, träna och lära en hund att klara av vardagen i vårt samhälle. Hur kan det ha blivit så?

För er som hängt med och följt mig ett tag kanske har förstått att jag har två pågående bokprojekt, vars den ena boken ska lyfta fram och försöka förstå just detta, vad kommer alla olika teorier ifrån, vem har rätt, vem har fel. Hur ser forskningen ut, vad är det den egentligen bevisar.

Jag har idag läst ca 15 olika böcker från både nu och förr, gått igenom hundratals olika studier inom hund och varg. Jag säger inte att något av dem är fel, alla resultat baseras på hur man lagt upp studierna för att därefter även få fram svaret. Många resultat av de studier som finns att tillgå, är svaren ett flertal gånger bara antaganden.

Det finns flera olika forskare oberoende av varnadra som gjort samma studier, där de är oense om tolkningen på resultatet. Det är mer eller mindre fritt att tolka dem som man vill? En del studier är orättvist upplagt i min mening, där man endast via frågeformulär till hundägare försökt att få svar på vissa frågor inom hund och beteende. Där hänger resultaten på hur ärliga och hur duktiga ägarna är att tolka sina hundar, känns som det kan bli hur fel som helst i en sådan studievariant.

Det är ett mäktigt projekt, att samla och sortera alla tankar kring det jag sett och läst är allt annat än lätt. Jag har ingen aning om hur det ska sluta, vad jag ska komma fram till, men jag börjar ha mina aningar. Kanske ni börjar förstå redan nu också? Inom snar framtid ska jag få en knuff på vägen av med att lägga upp allt. Kanske den hinner komma ut under nästa år 🐾

 

Fråga 4: Min flock

”Hej! Ser att du skriver på hemsidan att du använder din flock i ditt arbete med andra hundar, på vilket sätt är de med och hjälper till?”

: Min flock är bra att ha till hands när jag ska utbilda hundägare i bland annat socialiserings delen. Hur man t.ex. introducerar hundar för varandra på rätt sätt, vilka signaler man ska titta efter m.m. för att förhindra konflikt och annat när det handlar om hundar i grupp.

Jag kan även få hjälp att läsa andra hundars energi genom min egen flock, beroende på deras beteende i mötet med en ny hund vet jag ganska snart och mer exakt vad jag har framför mig. Man kan säga att min flock skvallrar.

När jag rehabiliterar hundar fungerar mina hundar som influenser, de blir förebilder och hjälper till att visa hur man för sig i olika sammanhang. De bästa lärarna för att utbilda en hund i sunt språk och harmoniskt samspel, är andra balanserade hundar 🐾

E-bok

Nu finns boken Tala Hund även som e-bok, den ser lite annorlunda ut än pocketboken både på utsidan och insidan. Lite uppdateringar och omskrivningar har gjorts i denna, men i det stora hela är budskapet såklart detsamma i båda böckerna 🙂

E-boken kostar 170kr.

Pocketboken kostar 200kr.

3 dagar med Wilda

Första gången jag träffade Wilda var på en konsultation för ett par månader sedan, det har hänt en del sedan dess på många positiva sätt. Det som fortfarande tydligt återstår är hennes osäkerhet inför andra hundar. Med den lilla erfarenhet Wilda har av andra hundar och de dåliga upplevelserna som blivit är det ett djupt rotat problem, det kommer kräva tålamod och mycket tid att häva den osäkerheten och att övertyga henne om att vi människor är att lita på i de situationerna där andra hundar är inblandade. Vi ska snart ses igen för att praktisera och finslipa på husse och mattes signaler till Wilda vid hundmöten. Nu i helgen som varit var Wilda hos oss på pensionat, tre dagar är väldigt kort tid för att vi ska komma speciellt lång med Wildas rehabilitering kring hundar. Tre dagar är bättre än inga 🙂

DAG 1:

Första dagen är nästintill alltid mest mentalt krävande för både hunden och mig, här är det så viktigt att jag verkligen sätter alla signaler rätt. Hur bra jag lyckas med introduktionen kommer spegla sig i resten av hundens vistelse här. Ju mer missar jag gör, ju mer extra jobb har jag att ta ikapp.

Som jag alltid gör innan jag tar in en ny hund till min flock, är att gå en kort sväng för att hunden ska få känna på mig, vem jag är och tvärtom. Här lägger jag alltså en liten grund i vilken roll jag har gentemot hunden. När vi fått en bra kontakt är det dags att möta min flock.

Wilda höll sig snällt intill mig, hon visade att hon inte ville ha de andra nära i början. Då talade jag om för mina hundar att hålla ett respektfullt avstånd, så Wilda får känna in omgivningens alla intryck och landa lugnt.

Det var så den första dagen såg ut, att komma in i en ny miljö med många nya intryck kan vara tufft för en individ som Wilda att bearbeta. Hon fick i lugn och ro göra sig bekväm, ibland fick hon en paus i eget rum vilket hon uppskattade. När Wilda inte var med oss, passa hon på att vila ut och sova.

DAG 2:

Wilda börjar samla sig, hon är fortfarande inte intresserad av att nosa eller ta någon kontakt med mina hundar, hon håller avstånd och iakttar de andra lite då och då. Däremot fick Wilda hänga med på flockpromenad, vilket gick galant. Här ska jag poängtera att det är få individer som går med gruppen dag 2, då det ofta krävs någon veckas jobb med koppelrelationen. Eftersom Wilda har med sig en bra grund nu hemifrån, så behövs bara lite påminnelser från mig för att hon ska förstå vad jag vill här. Sen har jag och Wilda träffats ett par gånger innan på konsultation, så även hon och jag har en påbörjad relation sedan innan. I slutet av denna dag började hon använda nosen mer, strök någon hund förbi ”smyg” luktade hon på dem. Nyfikenheten börjar krypa fram.

DAG 3:

Sista dagen, här började det hända saker. Wilda var redo för att testa sina vingar, hon fick vara lös med min flock då hon visat att alternativet att gå undan låg närmre än att gå till attack. Hon använde även nu ett tydligt kroppsspråk som sa till de andra att backa, tidigare small det bara när någon kom för nära. När halva dagen gått gick hon även fram och tog kontakt med två av mina hundar. Den nosade och kollade av varandra för att sedan återgå till sitt.

Sedan var det dags för Wilda att åka hem till sitt, som tidigare nämt är tre dagar långt ifrån tillräckligt. Även om det gjorts många små framsteg krävs det egentligen minst ett par veckor upp till tre månader beroende på individ, för att resultaten ska bli mera bestående. Wilda har haft det här problemet med andra hundar i flera år, det lätt att halka tillbaka i gamla vanor i början. Att förändra och vända på gamla invanda beteenden är långsiktigt arbete, om det ska bli helt bra.

-Genvägar blir ofta senvägar!

Belöning VS Självklarhet

Utan belöning kan man få hunden följsam, i naturen är det en självklarhet hos hunden att välja trygghet och vara delaktig med flocken. Är man flockens trygga punkt får man också en individ som är mer avslappnad, utan att behöva träna den på att vara passiv. Att kunna slappna av i olika sammanhang är inte en träningsfråga, det är en av alla de naturliga beteenden som infaller automatiskt när vi ger våra hundar rätt signaler. Det är en självklarhet.

Däremot allt som inte är naturligt betingat hos hunden kräver belöning under inlärning, exempel verbala kommandon. Hundar föds inte till att förstå vårt mänskliga språk, här handlar det om träning och att förstärka genom att uppmuntra. Belöna.