HundNytt

Promenaden


Namnlös_edited_edited

VANDRA ELLER JAGA?

”Promenaden kan ha flera betydelser beroende på hur man utför den, de signaler vi ger hunden påverkar även olika beteenden. Att vandra är ett sätt för hunden att upptäcka, utforska och skaffa sig nya erfarenheter av omvärlden. I det vilda är flocken i rörelse när de är ute på jakt efter mat, vatten, skydd och nya marker. Beroende på om det vankas jakt eller om det handlar om förflyttning mellan olika platser, ser promenaderna olika ut.”


 

Veckans Citat (9)


72285495_530226884472244_5735603334006439936_n_edited_edited1

”Det fina med att bli äldre är att man inte förlorar alla de andra åldrarna man varit med om.”

MADELEINE L’ENGLE

Att bli äldre är något alla inte är helt bekväma med, somliga går igenom så kallade ålderskriser. Själv har jag varit en av dem, men är inte det idag. Hur strulit vissa saker än har varit en gång i tiden så uppsakattar jag dessa perioder idag, vem hade man blivit om det inte vore för allt strul jag utsatt mig för. Jag känner mig väldigt bekväm med att åren går, jag trivs mer och mer med mig själv och allt i livet. Jag är nöjd med det lilla i vardagen, till skillnad från förr. Att åldras är för mig något som blivit positivt, jag får mer och mer bra erfarenheter och lärdomar. Alla åldrar har haft sin charm, jag ser fram emot nästa.

Hur känner du för att bli äldre?


Jag söker bilder!


saknarbild1_edited.jpg

Den nya boken Från hundens sida är planerad att tryckas nu i April, vill du att din hund ska vara med? Jut nu söker jag bilder på hundar:

  • Som äter mat
  • Tuggar ben
  • Leker med varandra
  • Leker med leksaker
  • Promenadbilder (Hundar som drar i kopplet/nosar i backen/går fint i koppel)
  • Hundar som larmar/skäller

Har du en bra bild, vill du dela med dig av den? Mejla då bilden/bilderna till elinshundhjalp@gmail.com

Om din bild kommer med i boken får du en liten gåva på posten som tack för att du delade med dig.


 

Veckans citat (8)


76912987_2419170054879368_1285853817614630912_n_edited1.jpg

Om du alltid säger ”vi får se”, händer det aldrig någonting.

NALLE PUH

Sant som sagt. Ord kommer ofta med en inställning, en känsla. Ord som jag ofta får höra när jag jobbar med kunder är: Vi ska försöska, vi ska testa och dylikt. Våra hundar behöver tydligare direktiv än det, antinger gör vi det eller inte. När vi går in med inställingen testa eller försöka har vi redan där förlorat, det blir i de flesta fallen en omedveten tveksam inställning i praktiken vilken hundar synar direkt. Därför tjatar jag alltid om att vi ska lyssna på våra hundar, har din hund inte förstått och du känner att det inte går framåt, då måste du bli tydligare i vad du vill. Vi måste tro på det vi gör, vi måste lita på våra handlingar. Om vi inte gör det, kommer resultatet att tala för det.


Veckans Citat (7)


Namn_edited.jpg

”Den som har minst innehåll att bidra är mest högljud.”

OKÄND

Är det någonstanns detta blir övertydligt, så är det på våra sociala medier, på nätet. Människor som lägger ner massa tid på att tillrättavisa, tycka och tänka om andras handlande m.m. Ofta gör de själva inget åt saken själva i praktiken, utan de bara gapar och pekar på andra.
Jag är väl bekant med detta, sen jag började jobba med hundar har det funnits människor som lägger sig i mitt arbete utan att ens veta hur jag jobbar i praktiken. De antar saker, gör enga tolkningar. Vågar de fråga mig om något? Nej. Alla de som skickat spydiga kommentarer, långa hatmejl, som försökt att tysta och överrösta mig i kommentarsfällt har de alla något gemensamt. De bara gapar, de kommer sällan med egna förlag om hur man borde gå tillväga. När de väl kommer med något råd har de sällan testat det själva eller sett resultatet av det. Jobbar de själva aktivt med att lösa svåra problemhundar? Nej. Hjälper de aktivt till som jourhem åt föreningar och privatpersoner? Nej.

– Toma tunnor skramlar mest!


Veckans citat (6)


Namnlös1_edited.jpg

”Förutom våra egna tankar finns det inget som vi har full makt över.”

RENÉ DESCARTES

Hur otroligt svårt det än kan kännas ibland, är det fakriskt vi som påverkar oss själva mest. Omvärlden kan röra om i vår tankeverksamhet, men i slutänden är det vi själva som väljer hur vi ska hantera informationen, hur vi ska känna, tycka, tänka och agera. Våra egna tankar, är det bara vi själva som kan styra över. Nästa år (2020) kommer handla mycket om just detta på min sida, om oss hundägare, hur vi kan bli en bättre version av oss själva, hur vi genom att praktisera självkontoll och annat kan förändra både hundägasrskap och mänskliga relationer genom att bara bli mer medveten om sig själv och sin egen påverkan. Jag hoppas ni är lika exalterade som jag på att dra igång detta!


 

Veckans citat (5)


lugn_edited.jpg

”Kom ihåg att ibland kan tystnaden vara det bästa svaret.”

OKÄND

Tystnad kan vara lösningen på mycket, i vår hektiska värld behövs det stundvis lite lugn och ro. Total tytnad för att samla kraft och släppa alla tankar. Att göra ingenting av någonting är ibland den bästa läsningen, ibland är det också bättre att vara tyst än att säga vad man tycker. Låt tystnaden tala för sig.


Veckans citat (4)


IMAG0663_edited1.jpg

”Om alla bara städade upp utanför sin egen dörr skulle hela världen vara ren.”

MODER TERESA

Tänk att något som låter så enkelt kan vara så svårt i den stora praktiken. Om alla kunde vara på samma spår och sammarbeta, vad mycket lättare det skulle bli och vara. Men varför hålla det enkelt, när man kan göra det svårt? Varför hålla reda på sitt, när man kan ha koll på andras?


 

Veckans citat (3)


Namnlös12_edited.jpg

”I valet mellan två onda ting tar jag alltid det jag inte har försökt förut.”

MAE WEST

Varför gå på samma nitlott som förut, när man kan testa en ny. Man kan inte annat än att försöka och man ska aldrig ge upp innan man testat, eller hur? Somliga gånger hamnar man i en sits där man får välja mellen pest eller kolera, då är det bara att ta ett djupt andetag och köra. En väg har alltid ett slut, snart är man förbi det onda mot bättre ting.


Veckans citat (2)

 


veckanscitat2_edited

”När man står i skiten upp till halsen återstår bara att sjunga.”

SAMUEL BECKETT

När man står mitt i kaoset, kan det kännas ganska hopplöst. Det positiva med att slå i den mörkaste botten, är att det bara kan bli bättre sen. Ingen ont som inte har något gott med sig brukar jag säga, även de tråkigaste stunderna i livet har något bra att tillföra en. Det är vad jag tror, vad jag upplevt när jag ser tillbaka på hårda motgångar. När du står i skiten upp till halsen, sjung! Gör dina motgångar till din framgångar.