HundNytt

Tusen tack för era gåvor!

52905761_1069075279960872_1637384370962563072_n.jpg

Alla därute som hjälper oss är så fantastiska, hittills har Projekt – ELLEN samlat in 15.700kr. Vi är så otroligt tacksamma för varje krona, även om det är en bit kvar till målet så har vi kommit en bra bit på vägen. Tusen, tusen tack till alla som är med och bidrar!

0kr ———————- 15.700kr —————————————– 50.000kr

Jenifer Stjernstrid på Qbox, Therese Sjöström, Marianne Åkerman, Lisa Bülow, Madelene Chihab, Mervi Kärki på Hundinspiration, Sofia Johansson, Marika Fridström, Charlotte Engström, Lovisa Hedman, Helena Barkhult, Jörgen Johansson, Eda Ekendahl, Johanna Larsen

SWISH: 1232313104 & BANKGIRO: 778-4341

(Märk gåvan med – ELLEN)

METIZO DEZIGN DAX!

Den 20 mars gör jag en beställning från metizo igen, vill du ha något från Metizo Dezign?

Välj vad du vill från deras sortiment och få 10% rabatt på ordinarie pris + fri frakt.

Gå in på Metizo Dezign’s hemsida och kika på deras produkter —> MetizoDezign

Hundträffar!

52082277_541934759650979_7995724668302524416_n.jpg

Jag planerar att dra igång en hundträffar, där ni får vara med och påverka vad vi ska göra och prata om inom hund. Ett tillfälle planeras vara ca 2 timmar långt och kosta 200kr, träffarna kommer hållas 1-2 gånger i månaden.

Vi pratar hund och gör praktiska övningar, promenerar, socialiserar m.m. och tillsammans hjälps vi åt att lyckas med vardagens utmaningar. Vad är era utmaningar i vardagen? Vad skulle du vilja förbättra i relationen till din hund?

Nu vill jag gärna ha din åsikt om:

  • Vad du tycker om en hundgrupp där vi  träffas och utvecklas?
  • Skulle vardagskvällar eller helgmornar fungera bäst för dig?
  • Vad skulle du önska att jag pratar/lär ut mer om?

Mejla dina tankar kring detta till elinshundhjalp@gmail.com

HOPPAS NI VILL VARA MED!

Kom och träffa mig!

EvHemsida

I år ska jag åka runt och stå på olika evenemang, alla evenemang kommer att finnas på webbplatsens startsida under året. Vill ni komma och prata hund, köpa boken m.m. finner ni mig bland annat på platserna nedan.

De evenemang som är bokade hittils är:


SWEDISH ROTTWEILER MEET – 2019

Den 4/5, från klockan 09:00 är jag på Katrinedalsvägen i Bålsta.

(Länk: swedish rottie meet 2019)


OXELÖSUNDS BRUKSHUNDSKLUBB, UTSTÄLLNING

Den 11/5, från klockan 10:00 är jag på Ramdalens IP i Oxelösund.

(Länk till evenemanget kommer senare…)


HOPPAS VI SES <3

Förändringar är inte alltid enkelt.

 

 

52281269_1278371508982099_447644083117096960_n

Nu har det varit en mer intensiv period igen, det är superkul att jobben mer eller mindre har strömmat in, det är fantastiskt på alla vis. Det ända som blir ett problem är att mitt huvud inte hänger med. Många stupar in i väggen idag, jag trodde aldrig att jag skulle bli en av dem… Men så vart inte fallet.

Hösten 2017 hände det man bara hört om, jag har fått jobba med mig själv att lära mig acceptera det faktum att jag inte kommer fungera som vanligt igen. Att jag inte kommer orka lika mycket som alla andra, är jag duktig med vilan så mår jag bra och kan tänka klart längre perioder. När jag slarvat och tror jag kan pressa mig lite till, så stänger huvudet och kroppen av mer eller mindre.

I början var detta väldigt frustrerande, vila är inte min starka sida. Jag gillar att ständigt ha grejer igång, då jag lätt blir rastlös. Det har varit och är fortfarande en balansgång mellan aktivitet och vila, men jag blir bättre på det. Det är allt annat än lätt att ändra på sig själv i en handvändning, vissa kan kanske klara det på ganska kort tid medans andra behöver längre tid att ”träna”.

När jag är iväg och träffar hundägare som vill ha hjälp, vänder jag i några fall upp och ner på deras vardag. För att förändra hundens beteende måste de offra en mindre eller större del av sig själva ibland, deras känslor och behov får läggas åt sidan. Jag förstår att det är svårt, jag vet att det inte alltid är roligt. Alla kan förändras, om man vill. Allt är inte enkelt, saker måste få ta sin tid även hos oss människor och inte bara hos hunden.

-Det är när vi börjar få grepp om oss själva och kan göra en inre förändring som vi kan börja hjälpa hunden i rätt riktning, var snäll mot dig själv och låt även din process ta tid. Att ändra sig själv, är inte ”att bara” för alla.

 

 

Hundattacker

 

Vår lilla Dagmar är en dam med hög integritet, om du som besökare klankar in i hennes personliga space utan att ha frågat henne så bjuder hon på ett nyp. Det är hennes fulla rätt, men det är mitt ansvar som ägare att se till att ingen kör över henne. Mitt ansvar att skydda henne så hon slipper handla själv. Om vi inte respekterar hunden, kommer hunden inte respektera oss.

(Länk TV4 Hundattacker)

Dagens hundsnackis på tv 4 här på morgonen; 3800 personer sökte vård 2017 p.g.a. hundbett. Jag säger som Fredrik Steen, jag är inte speciellt förvånad. Jag hör nästan dagligen om hundar som bitit människor eller andra hundar, även hundar som dödat andra djur.

Idag känns det som hunden glöms bort för det rovdjur den är, ett instinktivt djur vars natur trotsas av oss människor. Det är när vi ser bort från deras natur, det börjar bli problem. Alla hundar kan bitas, med ”rätt” stimuli så kan alla hundar triggas till att bita.

Precis som de pratar om i klippet, romantiseras hunden. Att en individ är väldigt tolerant med människor, betyder inte att den alltid älskar människor. Jag var på en konsultation nyligen, där hunden var väldigt tolerant mot barnen. MEN, hunden visade också tyst och tydligt att den inte uppskattade det.

Det är när vi missar dessa tysta signaler som ett bett snart är ett faktum, någon gång kommer bli första gången. Det som även nämns är att vi måste i allmänhet bli bättre på att respektera hundarnas integritet, jag kan inte annat än att hålla med.

Sen finns det så många fler faktorer som påverkar hunden att bita, det handlar inte alltid om integritets-brått. Men den gemensamma nämnaren för alla bett, är bristen på kunskap om hunden som djur.

-Lyssna till din hund, annars blir relationen mindre sund.

Elisa – Ignorera mera!

 

Tre veckor har nu gått, med pytte små steg tar vi oss framåt med Elisa. Hon äter sin mat sedan ca en vecka tillbaka i köket med de andra hundarna, tidigare har hon inte vågat sig in hela vägen dit vid matdags.

Hon kommer gärna om godbit bjuds, åker kopplen fram för promenad är hon där för att låta sig bli kopplad. Man ser tydligt i videon ovan att hon är på sin vakt, redo att fly om hon behöver.

Sedan två veckor tillbaka har hon börjat pipa efter mig när jag försvinner in i ett annat rum, vilket kan låta mindre bra men det är ett tecken i rätt riktning för nu början hon våga göra uttryck för sina känslor.

Svansen som nästintill ständigt är slickad under magen, hänger allt fler stunder avslappnat ner eller viftar lite lätt i vissa situationer. Även om alla framsteg visar sig väldigt få antal gånger i veckan, är det ändå början på något bra.

Hon vill fortfarande inte ha fysisk kontakt, men är mer än gärna med runtom. Hemligheten till framstegen är att så mycket som möjligt bara ignorera Elisa. När mitt visade intresse för hunden är mindre än hundens intresse för mig, då börjar de söka kontakt.

Detta gäller inte bara för rädda hundar, utan fungerar lika bra för hundar som är framåt och bara har slutat lyssna till dig. Är vi för på, för tjatiga, visar mer intresse för hunden än den vill ha och behöver, då börjar de tacka nej och sluta lyssna till oss.

Ingvald är en lucky dog!

Inatt kom jourhunden Ingvald, idag är han en riktig turhund. Han var nära på att få en biljett till hundhimlen, inte på grund av sjukdom utan för hur han betedde sig. Vi trodde att vi väntade på att få hit ett ”aggressiv case”, men det visade sig inte vara fallet.

Ingvald som många andra hundar vi tagit emot, handlade det hela bara om missförstånd. Missförstånd i kommunikationen mellan människa och hund, dessa missförstånd är vanligare än man tror. Det handlar inte om att man är en dålig hundägare, man har bara inte rätt verktyg i lådan där och då.

Att hitta rätt hjälp idag är inte lätt, vissa kan ha tur och hitta bra hjälp medans andra aldrig finner den hjälpen. I vissa fall kan det sluta med avlivning, avlivning av en fullt fungerande hund. En hund som bara försökte förstå sin omvärld, en hund som bara gjorde det man omedvetet signalerat till den.

Men Ingvald kan skatta sig lycklig, trots rekommendationer om avlivning från flera håll valde hans ägare till slut att ge honom en andra chans, en nystart någon annanstans. Det beslutet var så rätt <3

Elisa – Första veckan har gått.

En vecka går fort, Elisas framsteg lika så. Hon har överraskat och kommit längre än vi vågat tro, känns riktigt roligt. Så, vad har nu hänt:

-Redan på dag ett visade hon lite nyfikenhet mot oss och hundarna.

-Dag två började hon integrera med flocken, hon började smyga efter oss och valde ofta under dagen att vara i samma rum men på säkert avstånd.

-Äntligen på dag tre kom hungern ikapp huvudet, hon åt sitt första mål. Vi plockade även av kopplet som hon haft på sig under dagen för att vi inte skulle behöva gå in i hennes personliga sfär i onödan vid förflyttning.

-Den fjärde dagen följde hon med på en kort promenadrunda med flocken, då hon insisterade på att bli kopplad.

-Under helgen har Elisa börjat vågat äta i köket med de andra hundar, hon följer gärna med ut i trädgården, hon väljer att ligga i samma rum som oss, bjuds det på promenad eller godbitar är hon där för att delta.

Elisa närmar sig oss, sakta men åt rätt håll. Hon är inte redo för närkontakt, men är heller inte långt ifrån. Kommer man och sätter sig bredvid henne (utan att ta ögonkontakt eller prata med henne), sniffar hon nyfiket på än.

Det är så vi har jobbat i det stora hela, bara ignorerat henne. De väldigt få tillfällena vi vart tvungna att flytta på henne, har vi använt kopplet och inte tagit på henne. När mat bjudits, har vi bara ställt ner skålen vid henne och gått därifrån. Vatten har alltid funnits vid sidan av hennes bädd, i övrigt har vi inte gjort så mycket.

Vi har levt på som vanligt här under veckan och inte riktad någon större uppmärksamhet på Elisa, ska bli spännande att se vad nästa vecka har att bjuda på. Det är Elisa som bestämmer när hon är redo för nästa steg.

-Från rädd och skygg mot glad och trygg!