Blogg

Nytt år, nya tag, nya mål!

DSC_2328_edited.jpg

Vi har redan hunnit kliva ett par veckor in på nya året, varje år är alltid lika spännande att möta. Man vet aldrig vad som lurar runt hörnet. Men det är nu det känns som att det börjar hända saker, första boken ”TALA HUND” – Tyst kommunikation kom ut för ett litet tag sedan, kurser är inplanerade det lättar upp kan man säga. I slutet av förra året var jag ärligt talat nära på att ge upp, jag hade saker långt upp över öronen och kroppen sa stopp. Nu efter en lugnare period börjar man känna sig som människa igen, jag är mer taggad än någonsin. Jag har fått en läxa i att skynda långsamt, det är något jag får anpassa mig till för att kunna fortsätta.

Under de senaste veckorna har jag granskat material till min nästa bok som kommer handla om olika hundsyn, missförstånd och dubbelmoral. Annorlunda, vågat men intressant ämne. Jag har hittills läst och grävt i över 150 olika nyare studier och forskningar inom hund, mycket spännande material har dykt upp på vägen. Det finns fortfarande många frågetecken att nysta i. De som hela tiden säger sig ha vetenskapliga bevis bakom sig, vart är alla bevisen? Somliga finns att hitta, medans en del är som bortblåsta…

Jag stänger aldrig dörren för nya intryck, tolkningar eller tekniker, jag är alltid öppen för förslag om jag får en logisk förklaring på varför. Vad som är rätt och fel, det kan bara hundarna tala om. Jag har länge haft frågetecken kring vissa saker, när jag försökt få svar direkt från de som förespråkar ämnena där mina frågetecken finns, möts jag av personangrepp och attityd istället för svar på tal. Jag vill veta mer, jag vill försöka förstå, jag tänker leta efter vidare.

Mitt tips, någon man kan ha i åtanke är; Titta på vad hunden faktiskt gör, för att se om det stämmer överens med vad personen i fråga säger. Studera din, ifrågasätt det du gör med din hund, sök hela tiden svar på varför. SE, LYSSNA OCH LÄR AV DIN HUNDEN ❤

 

 

Har du en smäll-rädd hund?

nyår_edited.jpg

Nyår kan vara en riktig plåga för många hundar, stress och panik bryter ut och lugnande tabletter skrivs ut på löpande band. Visst vore det skönt om fyrverkerier kunde upphöra, det är inte bara hundarna som drabbas utan även många andra djur. Nu är det som det är, smälla kommer det att göra på många håll den 31 december. När en hund blir rädd är det viktigt att man ger den rätt signaler, nedan får ni lite tips.

Att tänka på:

-Gör ingenting. Prata inte med hunden, ta inte ögonkontakt, klappa den inte. Om vi gör detta så ger vi hunden signaler som bekräftar att beteendet är rätt, vi förstärker rädslan. Däremot kan man låta hunden ligga nära om den vill, men bekräfta inte.

-Var som vanligt. Trixa inte till det för mycket runt om med exempel TV:n på extra hög volym, ha normala ljud i hemmet. När vi börjar stöka till det extra runt om, så gör vi en större ”sak” av det. Vilket blir att man omedvetet bygger upp spänningarna hos hunden att något konstigt är på gång. Dra bara för gardinerna, ha det i övrigt som normalt hemma.

-Gå inga långa promenader, bara rasta hunden. Ha lite rolig aktivitet inomhus istället om hunden vill. Ha ett koppel som sitter säkert, en hund i panik kan slita sig ur det mesta. Använder man sele eller vanliga halsband, trä på ett retriver-koppel eller liknande som en extra säkerhetslina, om.

-Låt hunden gömma sig om den vill. Springer hunden iväg och gömmer sig, låt den vara, gå inte efter. Ha kontroll på dina egna känslor när hundens rädsla slår till, i hundens värld är det naturligt att ledaren visar styrka när allt annat är kaos. Lättare sagt en gjort ibland, men för hundens skull, bit ihop, var lugn och ha kontroll.

Små signaler, stora betydelser. Även om hunden inte släpper sin panik detta nyår så har du ändå påbörjat och lagt en tryggare grund för din hund genom att ge rätt signaler. Du har stärkt din roll i flocken, vilket du har glädje av i andra situationer som uppstår i vardagen. Har ni fler funderingar kring nyår, eller känner att ni har obesvarade frågor, tveka inte att skicka iväg ett mejl så hjälper jag er gärna med råd.

GOTT NYTT ÅR!

 

Det börjar inomhus.

DSC_2038

När vi får problem med utfall på promenaderna, okontrollerat skällande, dragande i kopplet hit och dit så är det inte på de här områdena man ska börja jobba på. Allt börjar innanför väggarna, inomhus i det tysta, där det är som lugnast. Det är signalerna och kommunikationen som sker i hemmet som avgör hur hunden ska känna och reagera på omgivningen utanför hemmet.

Alla problem, både ute och inne är ”symptomen” av det verkliga problemet, symptomen är egentligen inte själva grundkällan till problemet. Hunden agerar efter vad den blivit signalerad till att göra. I det flesta fallen, nästintill alla gånger sker detta såklart omedvetet av oss. Det är när det missas/glappar i kommunikationen, i att förstå hunden, som det blir tokigt.

Om ni har hamnat snett i relationen med er hund, finns jag där för att hjälpa er upp på rätt väg igen ❤

Hundklass i April med Tony Knight!

13/4-18 – 15/4-18 HUNDKLASS med Tony Knight www.tonyknightdoglisterner.com

Plats: Odensbacken (Exakt plats kommer senare)

Kursen är uppdelad på tre dagar: Fredag 18:30-20:30, Lördag – Söndag 9:30- ca 12:00

Kursen hålls på Engelska, men låt inte det hindra er. Både jag och Magdalena från Maggies Hunderi kommer finnas på plats för översättning och stöttning. Tony är internationell Dog Listener, han jobbar världen över, bland annat i USA, Europa och i Australien.

Tony jobbar med en metod som heter Amichien Bonding, som han tagit efter sin mamma Jan Fennell. Metoden är mjuk och helt på hundens villkor. Vi lär oss att kommunicera och använda hundens naturliga signaler, med hjälp av hundens naturliga språk kan vi åtgärda beteendeproblem på ett lugnt, positivt och skonsamt sätt. Även kunna fördjupa och stärka en redan bra relation med sin hund.

På fredagen kör vi endast teori, utan hundar. Lördag – Söndag sätter vi teorin i praktiken, mer info om kursens upplägg får ni via mejl när ni bokat en plats.

Platserna är begränsade så skynda er att boka!

Pris: 1900kr/familj (2 personer & 2hundar)

Om ni inte vill missa denna unika möjlighet görs anmälan till mig eller Tony på:

info@tonyknightdoglistener.com

dogsofdiva@outlook.com

”Falsk separationsångest”

IMAG1566_1
Vad är falsk separationsångest egentligen, finns det något som ens heter så. Det här en slutsats jag dragit från egna erfarenheter när jag jobbat med hundar som har separationsångest, dessa individer som jag stoppar i facket med ”falsk” separationsångest har gått att rehabilitera extremt fort på den punkten. Då menar jag extremt fort, vi pratar om endast några dagar.
När jag ensam-tränar eller lämnar en ny hund för första gången brukar jag filma hunden, för att verkligen få se och höra vad som pågår under denna stund på insidan. En hund som har riktig separationsångest är stressad, man ser det på kroppsspråk, blicken, genom ljud och handlingar. De hundar som har så kallad falsk ångest, uppvisar ett halt annat kroppsspråk, en annan blick, ett helt annat ljud, de handlar på ett mer strategiskt och protesterande sätt.
En hund som inte blir stressad utan istället protesterar vill ha en reaktion, de vill ha uppmärksamheten till sig, de vill bli bekräftande på ett helt annat plan. Får de ingen utdelning för sitt beteende så slutar de ofta väldigt snart med det, alltså försvinner problemen vis separation.
Våran nuvarande jourhund Rosa, hade just detta. Hon testade oss på detta plan, det hade fungerat i hennes förra hem, men vi lyckades genomskåda hennes beteende. Hundar är verkligen inte dumma någonstans, allt som kan ge utdelning i uppmärksamhet är värt att kämpa för. Jag kan säga att det är inte lätt att bli uttråkad när man jobbar med hundar, de kan ha många lustiga drag i backfickan 🙂

Lek eller allvar?

DSC_2717

Att leka med sin hund är ett fantastiskt sätt att stärka relationen på och framförallt ha kul tillsammans. Men är verkligen leken bara en lek för din hund? Att leka är ett skonsamt sätt för hundarna att mäta sina kapaciteter på. Vem är till exempel starkast, smidigast, snabbats. På sådant sätt kan de sedan veta vart i flocken de passar in och vilka uppgifter de är lämpligast för. Vem som vinner leken spelar roll när det kommer till vem som tar de viktiga besluten i flocken ute i samhället och på hemmaplan. Att leka är en rolig och stimulerande aktivitet för din hund, med en gnutta allvar i.

”Lek rätt, då blir allting runt om mera lätt”

Förtroende är A och O

IMAG5168.jpg

När hundägarskapet sviktar och problemen växer så kan det vara svårt att hålla hoppet uppe, ens osäkerhet leder till ännu mer bekymmer med sin fyrfota vän och tilliten i relationen försvinner. Jag har många gånger följt diskussioner på facebook där hundbett och starkt vaktbeteende har lätt till att förtroendet till hunden suddats ut, i kommentarsfälten skrivs det massor av människor som jobbat med aggressiva fall. Ett flertal som ”misslyckats” rehabilitera sådana hundar har en gemensam nämnare i sina kommentarer:

-Jag skulle aldrig kunna lita fullt ut på hunden igen.

Bristen på förtroende, den sista länken som är avgörande för hundens framtida agerande finns inte. Hundar vet när man inte litar på dem, utstrålar man osäkerhet vilket hunden läser av som svag energi så kommer hunden steppa upp och lösa situationen åt dig, snyggt eller inte snyggt. Om vi inte kan lita och tro på hundens framgång, då är det dömt till att misslyckas. Hunden planerar inte sitt nästa bett. Det kommer av en missuppfattad situation med bristande i kommunikation, det utlöses av något där och då. När vi vet vad, så kan vi också jobba med det. Hundar gör inte saker bara för att, det finns väldigt ofta logiska förklaringar om vi kikar närmare på det.

”Våga tro, förtroende är A och O”