HundNytt

-Från aggressiv, till ett sunt liv.


67877373_755060898245483_7575845311076106240_n1.jpg

Om man tittar på vägen till hur en hund blir aggressiv, förstår vi varför. När vi förstår varför, kan vi också vända på beteendet (https://elinshundhjalp.com/spira-aggressivitet-radsla/). Hundar har tre vägar till försvar;

1: Fly (Kan konflikt undvikas så väljer hunden gärna det).

2: Frys (Stannar upp, stelnar till i hela mimiken och kroppen i hopp om att faran bara ska passera).

3: Slåss (Om varken att fly eller frysa fungerar för att hotet ska försvinna så väljer hunden att slåss).

När vi inte lyssnat till alternativ 1 och 2, kan hunden ta till alternativ 3. Om alternativ 3 fungerar, kan hunden sluta använda 1 och 2. Det är här betten till slut kan börja komma från ”ingenstanns”. När vi inte förstår våra hundar, kan det bli problem. När vi lär oss se och lyssna till dem, kan vi vända på situationen.

När jag jobbar med individer som slutat varna tar jag alltid hjälp av munkorg. En munkorg gör att hunden inte kan skada mig, när en situation uppstår där hunden går till attack kan jag lugnt stå kvar tills hunden slutat. Nu fungerar det inte längre för hunden att bita, här börjar hunden klura ut andra alternativ att hantera situationen på. Med tiden kommer alternativ 1 och 2 komma tillbaka i kommunikationen.

En hund som biter har ofriviligt fått tagit på sig ett ansvar den inte klarar av, det gör också att hunden i början dras in i situationer den egentligen borde kunna dra sig undan ifrån. När vi tar över ansvaret i flocken, kommer hunden med hjälp av guidning dra sig tillbaka. Den kan snart börja njuta av att bara få vara en trygg och glad hund, utan ansvar för vad som händer runt om.


 

Projekt – ELLEN, våga fråga!


I samarbete med Projekt – ELLEN

elisa nuevas fotos (3)

Har du en individ med någon rädsla eller som bara är allmänt skygg? Vill du veta vad du kan göra när tokiga situationer uppstår i vardagen för dig och din hund? Vill du veta varför din hund agerar som den och hur du kan förebygga det? VÅGA FRÅGA!

Du kommer få svar från mig på mejlen, jag kommer även att lägga ut frågorna och svaren på projektsidan (Ditt och din hunds namn kommer att vara anonymt).

Mejla din fråga och berätta kort om det ni upplever som problem till: elinshundhjalp@gmail.com

-Tillsammans hjälper vi varandra!


Spira – Aggressivitet & Rädsla


I de flesta av fallen jag jobbat med där aggressiva beteenden uppvisas har ofta den bakomliggande sinnesstämningen hos hunden varit rädsla, osäkerhet, nervositet. Många bett-olyckor sker när hunden pressats för hårt och då hamnar i försvar. I Spiras fall handlar det om en bakomliggande nervositet, och bristen på förtroende för människan. Rädsla & aggressivitet hänger många gånger ihop, i många av fallen där betten ”plötsligt sker”/”kommer från ingenstans” är det en hund som är osäker/rädd/nervös/ängslig inblandad. Vissa individer kan ha ett väldigt otydligt kroppsspråk, med endast pyttesmå signaler varnar de och markerar innan bett sker. Av ett otränat öga kan dessa signaler lätt missas, när det väl smäller förstår man inte varför…

För våra hundar handlar mycket i vardagen om att överleva, allt den inte förstår i vår mänskliga värld kan bli ett problem. Hundar har tre vägar till försvar;

1: Fly (Kan konflikt undvikas så väljer hunden gärna det).

2: Frys (Stannar upp, stelnar till i hela mimiken och kroppen i hopp om att faran bara ska passera).

3: Slåss (Om varken att fly eller frysa fungerar för att hotet ska försvinna så väljer hunden att slåss).

Att fly är sällan ett alternativ då koppel, staket och väggar hindrar hundens möjligheter till flykt. Frysa är något som många hundar gör innan det smäller, alla hundar morrar inte eller visar tänderna innan de går till attack. Det kan bara handla om ett ”stelt ögonblick”, det är här det ofta missas. Att bara stelna till är en också en varningssignal för att ett bett kan komma. När en hund tvingas till alternativet att slåss, får de ofta en viss respons från oss människor då. Ofta backar man/ryggar tillbaka och ger hunden utrymme. Nu har hunden blivit hörd, det är här hunden kan sluta varna.

När vi missar att lyssna till de varningar hunden gett innan bett, kan hunden sluta att varna. Det tredje alternativet fungerade, varför slösa energi på att varna när ingen ändå lyssnat? En aggressiv hund, är ingen hopplös hund. När vi börjar lyssna till hunden och kan börja guida den på ett tryggt sätt, kommer aggressiviteten att avta. Aggressivitet är inget onaturligt, alla hundar kan börja bitas. Beroende på individ så ligger triggern till försvar mer eller mindre nära.

-Se, lyssna och lär av din hund.


 

Kom och träffa mig…Den 10/8 och 11/8 finner ni mig på den internationella hundutställningen i Askersund, jag finns där båda dagarna mellan kl.09:00-19:00. Den 24/8 och 25/8 står jag på Segersjö-Dagarna (Segersjö Herrgård) med Suzanne (Hundpsykologi 112), vi finns på plats båda dagarna mellan kl.10:00-17:00. Kom och prata hund, få en goodiebag och shoppa produkter från Metizo, Alac, DogaNova till billigare priser. Eller passa på och få en lite praktisk rådgivning?

Ni är varmt välkomna förbi mitt tält, jag hoppas vi ses antingen i Askersund eller på Segersjö-dagarna!


Elisa – Är uppe för adoption!


Elisa (Kastrerad), född 2016-08-25 och väger ca 10kg.

 Elisa är nyfiken men ännu en väldigt vaksam individ. Närkontakt som klapp och gos går bra ibland, men hon är mer än gärna i vår närhet. När vi får gester sitter hon ofta i samma rum, med ett vakande öga på besökarna. Hon försöker inte längre fly från mötande människor och bilar ute på promenaderna, höga ljud både inne och ute stör henne inte så mycket längre. Somliga cyklister och barnvagnar kan fortfarande vara lite skrämmande att möta ute. Hon hänger alltid med de andra hundarna när aktivitet erbjuds, hon har också börjat leka och integrera mer med alla hundar här hemma. Elisa äter bra och hantering som bad, klippa pälsen, klippa klorna går också bra, men kunde hon själv få välja att undvika det så skulle hon nog helst göra det. Hon kommer oftast på inkallning och hon låter sig idag mer än gärna kopplas om det vankas promenad. Hon går att lämna ensam kortare stunder, varje morgon när man kliver upp möter man alltid en glad och sprallig hund som gärna gör små tjuvhopp och nyper tag i tröjan när man vänder ryggen till.

Elisa söker dig som har tålamod och är naturligt mjuk i personligheten, allt hon behöver är tid att vänja sig vid nya människor, miljöer och andra djur. Hon söker dig som inte bor i centrala stan, dig som vill lära mera om hundens tysta kommunikation så Elisa kan få den förståelse och respekt hon kräver. Elisa kan bo med andra hundar/djur och med större barn.

Är du rätt för Elisa? Skicka ett mejl (elinshundhjalp@gmail.com) och berätta kort om dig själv så hörs vi av!

OBS! Mer bilder + filmer finner ni på vår Facebooksida och Instagram.


 

Munhälsa & beteende


set_edited

Det är såklart inte kommunikationen som brister i relationen alla gånger när problem börjar krypa på, vissa beteenden som uppstår är av helt andra anledningar. Hundens fysiska hälsa har en stor inverkar på hur hunden agerar i vardagen, vid plötslig beteendeförändring kan den underliggande orsaken vara smärta/sjukdom. Bra mat och rätt motion som alla vet, är en viktig del för hundens välmående. Hur är det egentligen när det kommer till att ta hand om hundens mun? Att borsta tänderna på sin hund är en viktig del i att ta hand om hundens hälsa. Faktum är att munhälsan har en stor inverkan på hundens fysiska mående, precis som för oss människor. Visste ni att dålig munhälsa påverkar inte bara tänder och tandkött, utan även hundens immunförsvar. Ett tandkött som blir rött och inflammerat, blöder lätt. I en oren mun finns många dåliga bakterier, via ett blödande tandkött kan bakterierna ta sig in i blodomloppet. Dessa bakterier kan orsaka sjukdomar på bland annat hjärta, lever och njurar. Jag erbjuder munvårdsprodukter från DogaNova, giftfria produkter som hjälper till att motverka dåliga bakterier, reducerar tandsten och dålig andedräkt.

-En ren mun ger en friskare hund, borstar du tänderna på din hund?


 

Spira – Låt hunden landa lugnt i hemmet.


Jag följer olika adoptionssidor, när hunden anlänt i det nya hemmet tar det i vissa fall knappt en dag innan rapporten om hur hunden är. Många gånger upplevs starten väldigt bra, hunden är lugn och hänger med i vardagen. Under de första veckorna är hunden oftast lite mera ”bakåt”, den har kommit till ett nytt hem, en ny flock. Hunden vet inte än hur länge den ska stanna, om den blir en del av flocken o.s.v. i början.

När hunden väll funnit sig i den nya miljön och förstått at det är här den ska stanna och leva, kan det börja krypa fram lite nya sidor hos hunden. Beroende på vilka signaler vi gett hunden under tiden den landat, kan hundens ”nya sidor” bli mer eller mindre roliga att möta. Bilåkandet kanske gick bra i början, hundmöten var inga problem, men med tiden kan det ändras. Allt beroende på hur vi hanterat den första tiden med hunden.

Det är bl.a. när vi ger hunden signaler om att den ska ta hand om oss, som de riktiga problemen kan börja växa fram. Det är inte bara signalerna som spelar in, när hunden precis kommit till sin nya familj öser vi ibland på med intryck. Vi ska promenera långt, träffa vänner, åka på kurs, träna m.m.

Många gånger hinner inte hunden landa och sortera de intryck som redan finns innan nya matas på, med tiden skapas det ett märkbart stresspåslag och hunden får svårt att hantera sina känslor. Visst är det härligt med en ny familjemedlem, man vill göra så mycket kul tillsammans med den. Ha tålamod i början, ni ska få göra massa kul tillsammans. Ta det lugnt och var bara i närområdet ett tag, när hunden fått landa kan man sakta utöka omvärlden.

Känner du igen dig? Har du haft en bra start med din hund och sen har det vänt med tiden? Det är aldrig försent att göra om och göra rätt, har du en hund som blivit stressad? Krymp hundens värld för ett tag, se över vilka signaler du ger hunden och gör en nystart.

– En intensiv start, kan förstöra något underbart.

E-boken TALA HUND kostar just nu (fram till 31/12) endast 100kr. Varje krona går direkt in i Projekt – ELLEN för att hjälpa rädda & skygga hundar i Sverige och i Spanien.


 

Hjälp oss hjälpa!


Projekt – ELLEN har nu pågått i snart 7 månader, vi har 5 månader kvar att ro så mycket vi kan i hamn. 3st hundar finns idag i jourhem och två av dem är redo för adoption, två av dem kommer från hem i Sverige och en av dem är direkt från hägnet i Spanien. Fler hundar finns i kön till att få ett jourhem och rehabilitering, tyvärr är den kön oändlig och långt ifrån alla kommer få en plats i projektet. Men för er i Sverige som kämpar med rädda & skygga hundar i Sverige erbjuder vi nu vår e-bok TALA HUND för endast 100kr, pengarna för boken kommer gå direkt till projektet. TALA HUND är för hundägare som vill uppnå en bättre relation till sin hund. Konceptet bygger på det faktum att det är upp till oss att visa hunden att vi kan ta hand om saker i vardagen på ett sätt hunden redan kan förstå, nämligen tala hund. Boken är kortfattad, lättläst och innehåller grunderna till ett mer sunt och njutbart hundägarskap.

Mejla mig om du önskar köpa e-boken TALA HUND!

-Från rädd och skygg till glad och trygg!


Ingvald – Är uppe för adoption!


Invald (Kastrerad), född 2015-12-11, är runt 65cm i mankhöjd och väger ca 26kg.

59373259_597130864121934_1029665125851725824_n_editedIdag fungerar han bra med mina fem hundar + mina andra inackorderingar, det är bara enstaka individer som han har svårt för. Han är mer sällan bufflig med de andra hundarna, han tar numera ett nej när de säger ifrån. Vid utfodring är han superlugn, väntar tålmodigt med de andra hundarna på att maten ska serveras. Ingvald har inga problem med att bli avgränsad eller lämnad ensam hemma, det går även bra att lämna honom i bilen en stund. Han behöver inte mycket motion i dagsläget, han har inga problem att bara vara i en dag eller två. Han är snäll mot barn men kan bli lite för påträngande. I trädgården tar han det mesta som sker runt om med ro, han strosar mest runt och njuter av det lilla. Vid hundmöten går det ok om det är distans emellan, det är likadant med katter och andra djur. Med nya människor och hundar testar gärna Ingvald fortfarande sina gränser, han ska gärna fram först och ha kontroll. Han blir fortfarande lätt exalterad i nya miljöer, därför bör man skynda långsamt och inte överösa Ingvald med nya intryck. Därför söker Ingvald dig som: Kan sätta tydliga gränser – Behålla lugnet i alla lägen – Besitter bra tålamod – Är trygg i sig själv.

Är du rätt för Ingvald? Vill du lära dig mera om hundens tysta kommunikation? Mejla (elinshundhjalp@gmail.com) och berätta kort om dig själv, så hörs vi av!

OBS! Ni hittar mer bilder + filmer på Ingvald på vår Facebooksida och Instagram.


Ingvald – Hyperaktivitet & mindre stimulans


64549113_2349918135334965_1652921617019305984_n_edited.jpg

Ingvalds störta problem i början var att han hade en stressnivå i kroppen som gjorde att han var helt okontaktbar, hans tidigare erfarenheter av människan var inte förknippat med trygghet och förtroende i vardagen. Det mesta runt om triggade igång honom, han hade starkt kontrollbehov och dålig impuls/självkontroll. Ofta när man hör hyperaktiv hund, förknippas man lätt med en understimulerad hund. Det är både rätt och fel, i Ingvalds fall handlade det om för mycket stimulans i vardagen.

Den första tiden tog vi bort så mycket intryck i omgivningen som möjligt, för att minska pressen som skapade stressen. Vi gick inte utanför tomtgränsen, vi gick korta sträckor men var ute och gick länge. Ju mer Ingvald lugnade ner sig, ju mer vaksam han blev på mig istället för allt runt om, utökade vi hans värld ett steg i taget. Om du har svårt att få kontakt med din hund utomhus, minska alla intryck runt om så hunden får en chans att sortera omgivningen en liten bit i taget.

-Har du en hyperaktiv hund? Krymp hunden värld för en stund.