HundNytt

-Man måste förtjäna sin frihet.För att få springa lös och för att få mingla fritt med flocken måste man ha fått mitt förtroende. Hunden M missbrukade mitt förtroende förra veckan, då vart hon av med sin frihet för en vecka. Först fick hon gå i koppel med mig i trädgården, när hon visade tecken på att lyssna och samarbeta igen fick hon en långlina att strosa i. När hon återigen bevisat att hon tänker sköta sig fick hon en ”släplina”, till slut fick M tillbaka mitt fulla förtroende igen och får idag vara helt lös. Skulle M återigen missbruka mitt förtroende, börjar processen om från början med kortare koppel.


Stress.


Anteckning 2020-05-05 100308_edited1

Det finns olika typer av stress, det behöver inte alltid vara negativt. Stress kan komma från oro/rädsla och glädje, den kemiska reaktionen i kroppen är lika men känslan i situationen är annorlunda. För mycket positiv stress blir också skadligt i längden, kroppen är inte gjord för att hantera långa perioder av stress även om den orsakas av exaltation. När kroppen släpper ut stresshormoner i kroppen tar det upp till 72 timmar för kroppen att göra sig av med dem, om man då utsätter kroppen för hög stress varje dag ökar nivån med stresshormoner hela tiden. Det är nu det kan börja bli skadligt för både kropp och knopp. Det fungerar exakt likadant hos oss människor, det är lika viktigt för vår hund som det är för oss att ha en balans mellan aktivitet och vila.


Veckans Citat (16)


dagge_edited1

”Man kan inte lära gamla hundar att sitta.”

OKÄND

Ett ordspråk om vad som inte är möjligt. Om man ska komma till fakta så stämmer inte påståendet om att gamla hundar inte kan lära sig… Så länge din hunden lever kan den lära nytt, ibland kan det bara ta lite längre tid för att hunden har vart fast i ett mönster väldigt länge. Det är inte hunden som har svårt att ställa om, det är vi människor som har svårast för förändringar, att göra förändringar. En av alla fantastiska saker med hundar är att dom lever här och nu, därför är det aldrig försent att lära om. Göra om, göra rätt.

-När du är redo att förändras, är din hund med dig oavsett ålder, ras och bakgrund.


Veckans Citat (15)


wilda_edited_edited

”Tillfällen är ofta förklädda till hårt arbete, så de flesta känner inte igen dem.”

ANN LANDERS

Sällan kommer saker gratis, hårt arbete ligger bakom de flesta stora framgångarna. Hårt arbete ger oftast tillbaka, man får inte vara rädd att ta i en längre period. Envishet, långsiktighet och målmedvetenhet är vad som krävs. Bara man själv sätter sina egna gränser på hur mycket tid och kraft man vill lägga ner, vad man tycket det mål man har är värt.

Det är de svåraste och mest krävande hundarna i mitt arbete som tar mig framåt i utvecklingen, trots väldigt hårt arbete emellanåt är de dessa hundar som erbjuder de bästa tillfällena så jag kan få ännu mer skin på näsan och bli ännu bättre på det jag gör. Det är sällan smärtfritt och lätt att jobba med dessa hundar, ibland måste jag göra fel för att sedan kunna göra rätt.

Har du en extra krävande hund därhemma? Grattis! Du har fått ett tillfälle och en chans som inte alla får. Ta chansen att göra det bästa du kan av det, låt dig utvecklas och lära nytt. I hårt arbete finner man de bästa tillfällena.


Voff!


DSC_1887_edited1

HUNDAR SKÄLLER.

”Hundar låter, de har en röst och den ska få användas. De är hundar, de har ett språk, det låter emellanåt, det ingår när man skaffar hund. En hund som låter och skäller okontrollerat i tid och otid mår inte bra, men lite skall och andra ljud här och där i en viss intensitet är sunda ljud. Hundar skäller bland annat av många olika anledningar, beroende på vad den vill tala om. De kan låta för att få uppmärksamhet, de låter vid lek, när de vaktar, när de varnar och mycket mer. Ljuden kan ha olika intensitet och tonlägen, de talar om hur din hund känner för olika saker. Ljud uppkommer när hunden känner starkt för något, kan vi förändra vad hunden känner så tonas automatiskt ljuden ner. Se aldrig skall och annat ljud som något negativt, det är bara en del i hur de kommunicerar.”


 

Veckans Citat (14)


 

otto_edited1

”Ju mer frihet människor får desto mindre tid har de för friheten.”

EVELYN WAUGH

Jag tror detta är ett vanligt fenomen, ju mer tid vi får att själva bestämma över ju mindre tid får vi till friheten. Finns idag mycket måsten i vardagen, när en lucka ges med extra tid tror jag många passar på att göra saker de vanligtvis inte hinner med. Man gör måsten istället för att prioritera det man egentligen skulle vilja göra, därav dagens stressade samhälle?

Hur tolkar du veckans citat? Vilka tankar väcker det hos dig?


Veckans Citat (13)


”Inte hur bra du är utan hur bra du vill bli”

PAUL ARDEN

Ge aldrig upp på något för att du känner att du inte är bra på det, ingenting kan hindra dig att bli bättre på det förutom du själv. Se inte ett hinder som ett stop, se det som en utmaning. Bara du sätter dina egna gränser, ingen annan. Ingenting är omöjligt om man är beredda på att kämpa för det, antingen gör man det eller inte.


Veckans Citat (12)


Namnlös0_edited1

”Man har ett starkt inflytande över sin hund vare sig man vill eller inte och det man utstrålar är det som påverkar hunden allra mest.”

ALEXANDRA ORTEGA

Jag har nämnt det många gånger, men det kan aldrig nämnas för mycket. Vad vi känner och tänker, vår avsikt + känsla i varje stund påverkar hur våra hundar känner och ser på oss. När du förändras på insidan, då kommer de riktiga resultaten. Den praktiska förändringen i relatioen till sin hund är enklast att genomföra, det är den känslomässiga biten som kan ta tid. Att ändra den mentala inställningen är inte alltid enkel, men det går om vi bara är villiga att lägga den tid och det arbete som det kan kräva.

Din avsikt + din känsla = din energi (din utstrålning)


Veckans Citat (11)


IMAG5665_edited1

”Ord som sårar varar.”

CHRISTIN HÄGGSTRÖM

Tänk vad ett enda ord kan ställa till det i våra tankar, hur man kommer att känna där och då. Negativitet kan ha sådan stor inverkan på oss emellanåt, en liten fjäder kan lätt bli en hel hönsgård. Visst är det märkligt hur fort något litet kan bli så stort somliga gånger, av ett ord. Varför låter man sig påverkas mer än man borde? Ingen kan egentligen styra hur man ska hantera informationen, det är bara än själv som kan.

Varför kan negativitet få ha en sådan kraftfull effekt?


Veckans Citat (10)


wilma_edited1

”If you’re not practicing calmness, how do you expect to be calm?”

PACKLEADERDOGS

Om du inte utövar lugn, kan du inte heller förvänta dig att du ska bli bra på det. Vissa har ett naturligt lugn i sig, medans andra får jobba hårdare för att komma dit. Samma princip gäller i allt vi gör, hur ska vi kunna bli bra på något om vi inte övar på det. Som jag nämnde, ibland har man en naturlig begåvning inom ett område men det betyder inte att alla inte kan göra det. Den enda som kan stoppa dig, är du själv.