HundNytt

Elisa – Vila är viktigt.

 

Första tiden är viktig, vila är ett av de moment som är viktig att tänka på i början. För en hund som Elisa är ett miljöbyte extra jobbigt, de första dagarna blir det ingen mer aktivitet än korta rastningsrundor i koppel på baksidan av huset.

Alla nya intryck i huset är tillräckligt för henne just nu, att få med henne ut genom ytterdörren är för Elisa just nu nästan för mycket press. Steg ett i Elisas rehabilitering handlar om att hon ska få landa, smälta alla intryck i lugn och ro med så lite press på sig som möjligt.

Som ni ser i videon har hon ett koppel på sig inomhus, jag ska vid ett annat tillfälle berätta mer om det och varför. Här och nu, ska vi bara vara <3

Inspirera mera.

Man ska inte bilda sig en uppfattning om hur något eller någon är genom att bara titta på yttre egenskaper, men visst är det lätt att dra snabba slutsatser och döma? När jag stöter på något som jag inte förstår mig på eller tycker är konstigt, tar ändå nyfikenhet över och jag vill alltid veta varför.

Det finns väldigt ofta en tanke, en helhet och grund bakom allt. Innan man fått helhetsperspektivet, dra inga förhastade slutsatser och döm ut av det lilla. Våga fråga, annars får man aldrig veta.

Man behöver inte alltid tycka lika och hålla med varandra i slutänden. När vi öppnar upp och med olikheter kan kommunicera, det är då vi kan så frön och den andra kanske inspirera. Om vi vill att någon ska lyssna till oss, måste vi först lyssna till dem. För att få respekt måste man ge respekt.

Jag tror på det jag gör, självklart vill jag dela mina erfarenheter och sprida min kunskap. Skulle jag börja en diskussion med att peka på alla fel, är det inte många som skulle lyssna till min andra del. Istället för att säga att något inte är rätt, visa något annat på ett positivt sätt.

-Bra bemötande och öppet sinne, kan inspirera och sprida din mening till andras minne.

Projekt – ELLEN (1)


21/1 landar första hunden!

Nu är det snart dags för första hunden i Projekt – ELLEN att landa på svensk mark, vi är mer än redo här hemma. För er som tvekar till att bli jourhem eller fortfarande funderar, kanske Elisas resa hos oss kan inspirera dig till att ta en hund i sommar och få kunskapen inom rehabilitering och rädsla hos hund?

Det krävs inte mycket jobb, utan med rädda individer får man mest leva på och vänta ut dem. Hundar är nyfikna av naturen, om vi bara ger dem utrymme och tid, kommer de snart börja krypa ut ur sin rädda bubbla. Går du jourhemstankar? Har frågor och funderingar? Är det bara att kontakta mig på: elinshundhjalp@gmail.com

– Rehabilitera och studera, varje hund kommer lära oss mera.

Charles-Ingvars nyårs trauma

Förra nyår hände det som inte får hända, därför har valde vi bort gäster detta nyår. Förra året när tolvslaget drog igång öppnades en dörr och ut i kaoset med smällare for Charles-Ingvar. Han bröt ut i panik, skällandes sprang han i cirklar samtidigt som han kissade på sig. Vi fick tag i honom ganska snabbt, bar lugnt in honom. Han la sig under ett bord, tyst med lätt flåsande andning. Där och då verkade han inte allt för påverkar, mest lite skärrad.

Innan denna upplevelse hade han redan en inre stress som vi kämpade med, någon vecka efter detta nyår så eskalerade det till en nivå som nästan tog hans liv. Han var ständigt påslagen och ingång underbdagen, allt som han kom åt att tugga på åt han upp. Textiler, möbler, tapet, leksaker, hundräddas, i princip allt åt han på. Varje smäll ljud, litet som stort, i huset eller utanför triggade igång en intre panik.

Efter en dramatisk magoperation i januari började vår otur äntligen att vända, vi har väldigt sakta tagit oss framåt i rätt riktning. Det har tagit oss nästan ett år att komma tillbaka på banan med Charles-Ingvar, ibland har resan varit otroligt tung och känts mer eller mindre hopplös. Stundvis gick saker framåt för att sedan gå lite bakåt.

Jag säger aldrig att en rehabilitering är enkel, det krävs tid, tålamod, engagemang. Istället för att lägga tid på långa promenader och annat som kan höra en vardag till med hund gick den tiden åt till att få Chalres lugn och trygg i hemmet igen. Det var tillräckligt jobbigt och energikrävande för honom då, så fort han hittade en stund av självkontroll och lugn somnade han. Stress är utmattande, en stressad hund ska inte stimuleras utan få vila.

Jag tror att mycket är möjligt om vi vill, om vi skaffar rätt kunskap och får rätt verktyg i lådan. Jag har aldrig tränat mina hundar att vänja sig vid smällare, däremot lagt mycket vikt och tid på vem jag är i relationen till mina hundar, vad jag betyder för dem.

Trots över en timme med raketer och smällare hade vi en bra kväll, Sickan valde till slut att komma fram ur sin koja och vara med oss andra. Han flåsade lite i början, men det la sig så snart han samlat sig, checkat av hur vi andra reagerade och agerade i situationen.

-Ledarskap inger förtroende, inte rädsla.

Kan man bota smällrädsla?

Imorse fick jag äran att prata igen på P4 Örebro och delta i ämnet smällare och djur, då kom även frågan om man kan bota smällrädsla hos hundar och hur man tränar på det. Kunde inte fått en bättre fråga, dock är det svårt att sammanställa ett kort svar med konkreta råd då tiden är knapp i sändning.

Svaret på den frågan handlar om vilken relation man har med sin hund, inte hur mycket man tränat hunden. Vem är du i relationen och vem är hunden? En hund som litar på sin ägares beslut kommer inte att få panik, självklart kan de reagera på dessa onaturliga ljud. Om rollerna i relationen är ”rätt”, kommer din hund efter reaktionen att vända sig och checka av dina signaler och kolla vad tycker att ni ska göra. Genom tysta signaler som att bara vara, leva på som vanligt och inte göra en sak av hundens reaktion eller av ljuden utanför kommer lugna.

Förra nyår råkade min hund Charles-Ingvar ut för en olycka vid tolvslaget, jag ska berätta mer om den efter detta nyårs tolvslag. Efter denna händelse reagerade han på allt som smällde, från höga skottljud till låga vanliga hushållsljud. Det var under våren, när sommaren kom vart han mer och mer obrydd om ljuden. Nu har det pangat av några enstaka raketer några kvällar i rad, vet ni vad? Han har knappt reagerat, på sin höjd lyssnat till, tittat på mig, sedan lagt sig igen. Vi har inte tränat, bara kommunicerat med tysta små signaler via handling.

Vad är då vardagskommunikation? Kortfattat handlar det om de signaler som sker i det tysta i vardagen mellan människa och hund, där vi många gånger inte vet att kommunikation sker, för att vi inte vet vad hundens vardagliga handlingar kan betyda. Man kan säga att våra hundar ständigt ställer frågor, här svarar vi många gånger omedvetet på dem.

Det är i hemmet, bakom vägar, i det lugna, i det tysta som relationen byggs upp. Svaren på dessa frågor är avgörande för hur din hund kommer att känna och reagera på sin omgivning. Har du en hund som exempel gör utfall? Drar i kopplet? Skäller okontrollerat? Är aggressiv? Hyperaktiv? Då är det kommunikationen som brister, din hund agerar bara efter de signaler du gett den <3

-Det handlar inte om vad hunden gör, utan hur du agerar när hunden gör det.

Nyår och smällare, har du en smällrädd hund?

Nu var det snart dags igen för årets plåga, nyår kan vara en riktigt hemskt upplevelse för många hundar, stress och panik bryter ut. Visst vore det skönt om fyrverkerier kunde upphöra, det är inte bara hundarna som drabbas utan även många andra djur. Nu är det som det är, smälla kommer det att göra på många håll den 31 december, tyvärr. När en hund blir rädd är det viktigt att man ger den rätt signaler, nedan får ni lite tips.

Att tänka på:

-Gör ingenting. Prata inte med hunden, ta inte ögonkontakt, klappa den inte. Om vi gör detta så ger vi hunden signaler som bekräftar att beteendet är rätt, vi förstärker rädslan. Däremot kan man låta hunden ligga nära om den vill, men bekräfta inte. Var bara lugn.

-Var som vanligt. Trixa inte till det för mycket runt om med exempel TV:n på extra hög volym, ha normala ljud i hemmet. När vi börjar stöka till det extra runt om, så gör vi en större ”sak” av det. Vilket blir att man omedvetet bygger upp spänningarna hos hunden att något konstigt är på gång. Dra bara för gardinerna, ha det i övrigt som normalt hemma.

-Gå inga långa promenader, bara rasta hunden. Ha lite rolig aktivitet inomhus istället om hunden vill. Ha ett koppel som sitter säkert, en hund i panik kan slita sig ur det mesta. Använder man sele eller vanliga halsband, trä på ett retriver-koppel eller liknande som en extra säkerhetslina, om.

-Låt hunden gömma sig om den vill. Springer hunden iväg och gömmer sig, låt den vara, gå inte efter. Ha kontroll på dina egna känslor när hundens rädsla slår till, i hundens värld är det naturligt att ledaren visar styrka när allt annat är kaos. Lättare sagt en gjort ibland, men för hundens skull, bit ihop, var lugn och ha kontroll.

Små signaler, stora betydelser. Även om hunden inte släpper sin panik detta nyår så har du ändå påbörjat och lagt en tryggare grund för din hund genom att ge rätt signaler. Har ni fler funderingar kring nyår, eller känner att ni har obesvarade frågor, tveka inte att skicka iväg ett mejl så höra vi av!

GOTT NYTT ÅR!

Projekt – ELLEN, är ni med?

Nu är det knappt en vecka kvar tills vi kör igång, sidan för Projektet finns nu uppe att tjuvkika på. Jag hoppas ni vill vara med!

Alla kan göra någonting, nästa år ska vi sprida kunskap och hjälpa hundar och dess ägare till en bättre tillvaro och vardag. Nästa år ska bli de rädda och skygga hundarnas år 🙏

Ni hittar sidan här —> Projekt – ELLEN

P4 Morgon!

Nu ligger avsnittet uppe på P4 Örebros hemsida, så roligt 🙏 Vilken bra tisdag det vart. Tusen tack för all positiv feedback 🌸

❤️ Adoptera Mera ❤️ Komplicera inte enkelheten ❤️ Se, lyssna & lär av din hund ❤️

Länk: P4 Morgonprogram

Erfarenhet ger inte kunskap?

Jag gillar att läsa böcker om hundar, det är lärorikt och minst sagt intressant att se hur andra tänker och resonerar. Jag bojkottar ingen bok, alla får en chans att övertyga mig. I en av böckerna stöter jag på detta uttalande; ”Erfarenhet ger inte kunskap”.

Min första reaktion var att slå bak ut, frågetecknen och utropstecken varvade min skalle. När jag grävt och fått fram grunden till uttalandet så kan jag inget annat än hålla med om att erfarenhet ger inte alltid kunskap.

Exempel: Kylskåpet börjar helt plötsligt låta konstigt, du bankar lätt till det och ljudet upphör en tid. Nästa gång kylskåpet börjar låta konstigt bankar du till det igen och ljudet försvinner än en gång. Av erfarenhet vet du nu att om du bankar till kylskåpet lite lätt så slutar det låta, men det är en erfarenhet som inte gett dig någon kunskap.

Däremot om du hade tagit reda på varför kylskåpet började låta konstigt, så hade du förstått orsaken till ljudet och därmed åtgärdat det på rätt sätt. När du förstår hur det hela hänger ihop och varför problemet uppstod, då har du fått kunskap om det.

-Lång erfarenhet betyder inte att man alltid vet.

Hunddagis på g!

Till våren 2019 expanderar vi äntligen vårat hunddagis, sedan våren 2018 har det endast drivits i liten skara med begränsade öppettider. Det hoppas vi snart ändra på! Läs mer om priserna på m.m —> Hunddagis

Exakt datum för när vi kör en nyöppning beror på hur snabbt platserna bokas upp. Vi har just nu 8 lediga platser! Vill du ha en plats? Skicka ett mejl så hörs vi av 🌸