Erfarenhet ger inte kunskap?


img_1625_edited1.jpg

Jag gillar att läsa böcker om hundar, det är lärorikt och minst sagt intressant att se hur andra tänker och resonerar. Jag bojkottar ingen bok, alla får en chans att övertyga mig. I en av böckerna stöter jag på detta uttalande; ”Erfarenhet ger inte kunskap”. Min första reaktion var att slå bak ut, frågetecknen och utropstecken varvade min skalle. När jag grävt och fått fram grunden till uttalandet så kan jag inget annat än hålla med om att erfarenhet ger inte alltid kunskap.

Exempel: Kylskåpet börjar helt plötsligt låta konstigt, du bankar lätt till det och ljudet upphör en tid. Nästa gång kylskåpet börjar låta konstigt bankar du till det igen och ljudet försvinner än en gång. Av erfarenhet vet du nu att om du bankar till kylskåpet lite lätt så slutar det låta, men det är en erfarenhet som inte gett dig någon kunskap.

Däremot om du hade tagit reda på varför kylskåpet började låta konstigt, så hade du förstått orsaken till ljudet och därmed åtgärdat det på rätt sätt. När du förstår hur det hela hänger ihop och varför problemet uppstod, då har du fått kunskap om det.

-Lång erfarenhet betyder inte att man alltid vet?


 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.