”Falsk separationsångest”

amigos10.jpg
Vad är falsk separationsångest egentligen, finns det något som ens heter så. Det här en slutsats jag dragit från egna erfarenheter när jag jobbat med hundar som har separationsångest, dessa individer som jag stoppar i facket med ”falsk” separationsångest har gått att rehabilitera extremt fort på den punkten. Då menar jag extremt fort, vi pratar om endast några dagar.
När jag ensam-tränar eller lämnar en ny hund för första gången brukar jag filma hunden, för att verkligen få se och höra vad som pågår under denna stund på insidan. En hund som har riktig separationsångest är stressad, man ser det på kroppsspråk, blicken, genom ljud och handlingar. De hundar som har så kallad falsk ångest, uppvisar ett halt annat kroppsspråk, en annan blick, ett helt annat ljud, de handlar på ett mer strategiskt och protesterande sätt.
En hund som inte blir stressad utan istället protesterar vill ha en reaktion, de vill ha uppmärksamheten till sig, de vill bli bekräftande på ett helt annat plan. Får de ingen utdelning för sitt beteende så slutar de ofta väldigt snart med det, alltså försvinner problemen vis separation.
Våran nuvarande jourhund Rosa, hade just detta. Hon testade oss på detta plan, det hade fungerat i hennes förra hem, men vi lyckades genomskåda hennes beteende. Hundar är verkligen inte dumma någonstans, allt som kan ge utdelning i uppmärksamhet är värt att kämpa för. Jag kan säga att det är inte lätt att bli uttråkad när man jobbar med hundar, de kan ha många lustiga drag i backfickan 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.