Ämne: Barn & Hund


”Vår hund blir otroligt trött på vår son som är ca 2år, hunden morrar mot honom vid närmanden. När sonen låter hunden vara ifred, går hunden fram till honom istället. Ibland får han klappa ibland inte. Varför envisas hunden med att gå fram till honom och störa för att sedan när det är tvärtom tycka att han är jobbig?”

Varför hunden accepterar sonens närvaro när hunden själv väljer att gå fram, är för att då har det skett på hundens villkor. När sonen går fram gissar jag att han inte frågat hunden om lov, utan bara tar för sig av hundens personliga utrymme vilket gör att hunden morrar för att säga stopp. Alla gånger hunden närmar sig är inte avsikten att just ta fysik kontakt utan mera för att övervaka situationen, där är det bara en liten miss i att läsa hundens signaler. Ha extra uppsikt på sonen när de är i samma utrymme för att hinna stoppa honom när han vill fram till hunden. Har man inte möjlighet att hålla koll hela tiden, skärma av så hunden och barnet inte kommer åt varandra. Ge hunden ett tryggt utrymme där den kan gå undan och få vara ifred. Går hunden fram till sonen, ta bara lätt i halsbandet och led den därifrån för att tala om för hunden att ni tar hand om sonen. Det är viktigt att ni sätter villkoren på hur och när hunden får ”ta för sig” av eran son. Det är lika viktigt att hunden lär sig respekterar sonens personliga utrymme som att han ska respektera hundens. För att få bort hundens vakande öga från sonen måste man jobba på grunderna i kommunikationen, bevisa för hunden att man är att lita på som flockens trygga punkt.


Har du någon fundering kring din hunds agerande, varför den handlar som den gör i vissa situationer? Skicka gärna ett mejl med din fråga!


 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.