Ämne: Revirpinkande


”Vår hund är rumsren hemma, men… När vi åker och hälsar på vänner och familj kan vår hund kissa en eller två gånger inne hos våra bekanta. Det händer varje gång, varför kissar hunden inne bara när vi är borta hos någon och inte hemma?”

Jättebra fråga tycker jag, kanske kan upplevas ologiskt. Detta är faktiskt mycket logiskt handlande från hunden, att markera med kiss är för hunden ett sätt att genom doft säkra upp sin nya omgivning och på ett mer konfliktfritt sätt tala om att den är där. Hundar kommunicerar en del via dofter, att använda doft är ett säkrare och mindre konfronterande sätt att presentera sin närvaro på distans. När en hund väljer att kissa inne hos andra handlar det om att hunden inte tycker vi klarar av att stå för de viktiga besluten i flocken, så hunden beslutar att ”hjälpa” oss att säkra upp den nya omgivningen genom att lämna sin doft genom att kissa. Det man kan göra för att undvika situationen när man åker bort är att ha hunden kopplad så den är med nära än själv, att man som ägare visar hunden runt i nya miljön. Genom att vi håller hunden kopplad nära och guidar hunden i nya miljön visar vi på så sätt att vi kan ta hand om situationen och att allt är ok. Som alltid är det viktigt att man jobbar på rollerna i flocken hemma, allt börjar i hemmet. Det är i hemmet vi kan göra en omstart i trygga och lugna former för att sedan bli redo att möta världen utanför.


Har du någon fundering kring din hunds agerande, varför den handlar som den gör i vissa situationer? Skicka gärna ett mejl med din fråga!


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.