Från aggressiv till ett sunt liv.


img_5033_edited1.jpg

Om man tittar på vägen till hur en hund blir aggressiv, förstår vi varför. När vi förstår varför, kan vi också vända på beteendet. Läs mer om aggressivitet här: Spira-aggressivitet & rädsla. Hundar har tre vägar till försvar:

1 Fly, Kan konflikt undvikas så väljer hunden gärna det.

2 Frys, Stannar upp, stelnar till i hela mimiken och kroppen i hopp om att faran bara ska passera.

3 Slåss, Om varken att fly eller frysa fungerar för att hotet ska försvinna så väljer hunden att slåss.

När vi inte lyssnat till alternativ 1 och 2, kan hunden ta till alternativ 3. Om alternativ 3 fungerar, kan hunden sluta använda 1 och 2. Det är här betten till slut kan börja komma från ”ingenstanns”. När vi inte förstår våra hundar, kan det bli problem. När vi lär oss se och lyssna till dem, kan vi vända på situationen. När jag jobbar med individer som slutat varna tar jag alltid hjälp av munkorg. En munkorg gör att hunden inte kan skada mig, när en situation uppstår där hunden går till attack kan jag lugnt stå kvar tills hunden slutat. Nu fungerar det inte längre för hunden att bita, här börjar hunden klura ut andra alternativ att hantera situationen på. Med tiden kommer alternativ 1 och 2 komma tillbaka i kommunikationen.

En hund som biter har ofriviligt fått tagit på sig ett ansvar den inte klarar av, det gör också att hunden i början dras in i situationer den egentligen borde kunna dra sig undan ifrån. När vi tar över ansvaret i flocken, kommer hunden med hjälp av guidning dra sig tillbaka. Den kan snart börja njuta av att bara få vara en trygg och glad hund, utan ansvar för vad som händer runt om.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.