Har du en smällrädd hund?

Nyår kan vara en riktig plåga för många hundar, stress och panik bryter ut och lugnande tabletter skrivs ut på löpande band. Visst vore det skönt om fyrverkerier kunde upphöra, det är inte bara hundarna som drabbas utan även många andra djur. Nu är det som det är, smälla kommer det att göra på många håll den 31 december. När en hund blir rädd är det viktigt att man ger den rätt signaler, nedan får ni lite tips.edison

Att tänka på:

-Gör ingenting. Prata inte med hunden, ta inte ögonkontakt, klappa den inte. Om vi gör detta så ger vi hunden signaler som bekräftar att beteendet är rätt, vi förstärker rädslan. Däremot kan man låta hunden ligga nära om den vill, men bekräfta inte.

-Var som vanligt. Trixa inte till det för mycket runt om med exempel TV:n på extra hög volym, ha normala ljud i hemmet. När vi börjar stöka till det extra runt om, så gör vi en större ”sak” av det. Vilket blir att man omedvetet bygger upp spänningarna hos hunden att något konstigt är på gång. Dra bara för gardinerna, ha det i övrigt som normalt hemma.

-Gå inga långa promenader, bara rasta hunden. Ha lite rolig aktivitet inomhus istället om hunden vill. Ha ett koppel som sitter säkert, en hund i panik kan slita sig ur det mesta. Använder man sele eller vanliga halsband, trä på ett retriver-koppel eller liknande som en extra säkerhetslina, om.

-Låt hunden gömma sig om den vill. Springer hunden iväg och gömmer sig, låt den vara, gå inte efter. Ha kontroll på dina egna känslor när hundens rädsla slår till, i hundens värld är det naturligt att ledaren visar styrka när allt annat är kaos. Lättare sagt en gjort ibland, men för hundens skull, bit ihop, var lugn och ha kontroll.

Små signaler, stora betydelser. Även om hunden inte släpper sin panik detta nyår så har du ändå påbörjat och lagt en tryggare grund för din hund genom att ge rätt signaler. Du har stärkt din roll i flocken, vilket du har glädje av i andra situationer som uppstår i vardagen. Har ni fler funderingar kring nyår, eller känner att ni har obesvarade frågor, tveka inte att skicka iväg ett mejl så hjälper jag er gärna med råd.

GOTT NYTT ÅR!


 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.