Kan man bota smällrädsla?

Imorse fick jag äran att prata igen på P4 Örebro och delta i ämnet smällare och djur, då kom även frågan om man kan bota smällrädsla hos hundar och hur man tränar på det. Kunde inte fått en bättre fråga, dock är det svårt att sammanställa ett kort svar med konkreta råd då tiden är knapp i sändning.

Svaret på den frågan handlar om vilken relation man har med sin hund, inte hur mycket man tränat hunden. Vem är du i relationen och vem är hunden? En hund som litar på sin ägares beslut kommer inte att få panik, självklart kan de reagera på dessa onaturliga ljud. Om rollerna i relationen är ”rätt”, kommer din hund efter reaktionen att vända sig och checka av dina signaler och kolla vad tycker att ni ska göra. Genom tysta signaler som att bara vara, leva på som vanligt och inte göra en sak av hundens reaktion eller av ljuden utanför kommer lugna.

Förra nyår råkade min hund Charles-Ingvar ut för en olycka vid tolvslaget, jag ska berätta mer om den efter detta nyårs tolvslag. Efter denna händelse reagerade han på allt som smällde, från höga skottljud till låga vanliga hushållsljud. Det var under våren, när sommaren kom vart han mer och mer obrydd om ljuden. Nu har det pangat av några enstaka raketer några kvällar i rad, vet ni vad? Han har knappt reagerat, på sin höjd lyssnat till, tittat på mig, sedan lagt sig igen. Vi har inte tränat, bara kommunicerat med tysta små signaler via handling.

Vad är då vardagskommunikation? Kortfattat handlar det om de signaler som sker i det tysta i vardagen mellan människa och hund, där vi många gånger inte vet att kommunikation sker, för att vi inte vet vad hundens vardagliga handlingar kan betyda. Man kan säga att våra hundar ständigt ställer frågor, här svarar vi många gånger omedvetet på dem.

Det är i hemmet, bakom vägar, i det lugna, i det tysta som relationen byggs upp. Svaren på dessa frågor är avgörande för hur din hund kommer att känna och reagera på sin omgivning. Har du en hund som exempel gör utfall? Drar i kopplet? Skäller okontrollerat? Är aggressiv? Hyperaktiv? Då är det kommunikationen som brister, din hund agerar bara efter de signaler du gett den <3

-Det handlar inte om vad hunden gör, utan hur du agerar när hunden gör det.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.