Larmhundar

DSC_1681.JPG

Mindre hundar har oftast lättare till skall, det finns en logisk förklaring till det då man använde mindre hundar som larm på gårdar förr i tiden. Det är också helt naturligt att det finns larmhundar i en flock, det är inte alltid de minsta hundarna, utan dom känsligaste individerna som står för larmet då de är extra vaksamma på omgivningen. Dessa individer behövs för flockens överlevnad.

Har en larmhund hemma? Gråt inte. Din hund larmar inte för att reta upp dig, den tycker faktiskt att den hjälper dig. När din hund larmar, stå inte i ett annat rum eller på håll och be den vara tyst. Lyssna och visa sedan din hund att du hört budskapet, gå fram till hunden och visa tydligt att du ser dig omkring. Din hund kommer förmodligen nu tystna titta på dig för att invänta svar, fara eller inte fara. När du tittat dig omkring, tacka din hund för insatsen genom att säga ordet tack och ta sedan med dig hunden därifrån.

Om hunden fortfarande larmar, ta bara hunden till ett annat rum och ge den en ”timeout”. När hunden har lugnat ner sig, släpper du bara ut den. Nästa gång din hund larmar; lyssna, visa att du förstår och var tacksam. Med tiden kommer du inte behöva springa varje gång, utan det räcker med att du säger tack.

 

 

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.