Projekt – ELLEN 2019


I SAMARBETE MED

www.amigosmios.se & www.protectoraanimalparraga.es

SWISH: 1232313104 & BANKGIRO: 778-4341 & (Märk gåvan med – ELLEN)


Projektet har sponsrats av

www.hundinspiration.se  www.qbox.se


FÖR RÄDDA OCH SKYGGA HUNDAR

Detta år lägger jag extra fokus på just rädda och skygga hundar. Projektet drivs både i Sverige och i Spanien, med målet om att nå ut, informera och utbilda så många hundägare som möjligt i just rädda och skygga hundar. Hur vi kan hantera, bemöta och hjälpa hundarna när rädsla uppstår. Enligt mina erfarenheter är dessa hundar inte alltför komplicerade att jobba med som man kanske tror, nyckeln till framgång är att inte komplicera enkelheten utan håll det naturligt och enkelt. Med projektet vill jag upplysa om hur mycket lättare vardagen med hund kan vara om vi bara lär oss att lyssna till dem och lär oss förstå dem och deras språk. Oavsett vilken rädsla din hund kämpar med är detta projekt ett forum för er. Jag ska även ge några utvalda hundar (både i Sverige och i Spanien) chansen att hitta sina egna/nya hem, idag är dessa individer chanslösa på adoptionsmarknaden.

Jag hoppas ni vill vara med och bidra till denna resa, för 2019 ska bli de rädda och skygga hundarnas år!


VEM ÄR ELLEN?

Jourhunden Ellen kom till oss våren 2017, det blev en hund att minnas. Hon var extremt rädd för människor, fast hon aldrig blivit illa behandlad. Ellen var en prövning då hon bara låg i sitt hörn och vägrade äta och dricka. Vistades man i samma rum kröp hon ihop till en boll och knep igen sina ögon, livrädd och oförmögen att röra på sig. Efter en vecka så kom till slut magen ikapp rädslan, hon åt och drack. Efter åtta dagar började hon visa en liten gnutta nyfikenhet, då och då när man bara passerade rummet kunde man skymta en nos som lite lätt vädrade efter en. Med små steg tog hon sig framåt. Fem månader senare var det dags för Ellen att flytta till sin egna familj. Att vänja sig vid sina nya människor tog sin tid det med, tid är just det som dessa hundar behöver. Inte massa trixa och fixa utan bara tid och utrymme, för att i sin egen takt få komma fram ur sitt skal.

 -Lugn, tålamod och tro, ger en hund sinnesro.


PROJEKTET

I Sverige

Gratis online-kurs med inriktning på rädda och skygga hundar: Kursen finns tillgänglig nu fram till 1 december, du hittar kursen på www.elinskurssite.com

Sprida informationsinlägg med praktiska tips och råd: Mellan 1 jan – 31 dec kommer ni att kunna följa de jourhundar som ingår i projektet.

21/1 landar första hunden | Elisa – Vila är viktigt. | Elisa – Varför koppel inomhus?

Elisa – Första veckan har gått. |Elisa – Ignorera mera! |Elisa – Bakslag & Framsteg | …

Spira – Välkommen i projektet | Spira – ”Hunden är din spegel”

Spira – Låt hunden landa lugnt i hemmet. | Spira – Aggressivitet & Rädsla |

Ingvald – Inga framsteg? Sänk kraven. | Ingvald – Hyperaktivitet & mindre stimulans | …

I Spanien

Utbilda personal/volontärer på hägnet både praktiskt och teoretiskt: Kunskapen inom hund behövs verkligen här, inte bara för att de hundar som mår riktigt dåligt ska ha en chans till ett nytt hem utan även också för att deras tillvaro på hägnet ska kännas mera trygg och harmonisk. Många hundar kommer aldrig ut från hägnet, vissa föds och dör där då ingen velat adopterat dem. En trygg hund är en välmående hund.

-Rätt kommunikation skapar en bra relation.


HJÄLP OSS HJÄLPA!

Omkostnader:

Utbildning av personal: 5000kr, Översättning av utbildningsmaterial). En jourhund: ca 4000kr. Då är vaccin, avmaskning, besiktning, försäkring och mat inräknat, för en jourperiod på ca 5 månader. För en spansk jourhund  är kostnaden beräknad på 5000kr, då är även pass, flyg, parasitbehandling och handelsintyg inräknat. Målet är att ge minst 5st individer en ny chans. Målsumman till projektet: 30.000kr, allt överskott kommer gå till Amigos Mios och Protectora Animal Pintor Parragas hundar.

Såhär kan du hjälpa och bidra:

Donera en slant eller starta en egen insamling till projektet: Ingen gåva är för liten, alla bidrag oavsett summa gör skillnad. Du kan även starta en egen insamling för att få fler att hjälpas åt, tillsammans gör vi skillnad. Dela och sprid projektet på bland annat sociala medier: Om man inte har möjlighet att ge en gåva så kan man alltid hjälpa till genom att dela och sprida Projekt -Ellen och dess inlägg på sociala medier m.m.

 -Varje bidrag och slant kommer göra ett hundhjärta varmt.


SWISH: 1232313104 & BANKGIRO: 778-4341

(Märk gåvan med – ELLEN)

0kr ——————————————— 19.850kr ———————– 30.000kr

Tusen tack för era gåvor!

Jenifer Stjernstrid på Qbox, Therese Sjöström, Marianne Åkerman, Lisa Bülow, Madelene Chihab, Mervi Kärki på Hundinspiration, Sofia Johansson, Marika Fridström, Charlotte Engström, Lovisa Hedman, Helena Barkhult, Jörgen Johansson, Eda Ekendahl, Johanna Larsen, Marie Vasponi Björkman, Charlotte Fredriksson, Eva-Lena Andersson, Birgitta Norling, Jonatan Engerdahl, Ann-Katrin Grönlund, Linda Lundin, Tora Brandström, Eva Lundin


PROJEKT-HUNDARNA

INGVALD, FÖDD 2015-12-11, VIKT: ca 26KG. (Omkostnader: 4320kr)

59373259_597130864121934_1029665125851725824_n_edited.jpgDå: Ingvald kommer från ett hem i Sverige. Ingvald har det jobbigt att hantera sina känslor då exaltationen lätt slår över i oro, alla intryck som finns utanför tomtgränsen är stor stress och press för denna individ. Att lämna över ansvaret och lita på människan som sin trygga beslutsfattare sitter långt inne för denna herre. Hans bakgrund i Sverige har varit trasslig med många flyttar och förändringar i dåvarande familjen, det var mer än vad Ingvald klarade av då. När Ingvald kom till mig var han hyperaktiv och jätte stressad. Ingvald hade svårt att koppla av, han var osäker med andra hundar och hade separationsångest. Hundmöten och katter gjorde Ingvald så exalterad att han slog över och vände sin frustration mot den som höll i kopplet och efter endast ett möte med hund eller katt ute gick det inte att nå honom alls på resten av promenaden. Invald kom i jour hos mig (Elin) på Elins Hundhjälp i Februari.

______________________________

Nu: Idag fungerar han bra med mina fem hundar + mina andra inackorderingar. Han är mer sällan bufflig med de andra hundarna, han tar numera ett nej när de säger ifrån. Vid utfodring är han superlugn, väntar tålmodigt med de andra hundarna på att maten ska serveras. Ingvald har inga problem med att bli avgränsad eller lämnad ensam hemma, det går även bra att lämna honom i bilen en stund. Han behöver inte mycket motion i dagsläget, han har inga problem att bara vara i en dag eller två. Han är snäll mot barn men kan bli lite för påträngande. I trädgården tar han saker med ro, han strosar mest runt och njuter av det lilla. Vid hundmöten går det ok om det är distans emellan, det är likadant med katter och andra djur. 64391961_2225907494386424_8104958232239276032_n_edited

Med vissa nya människor och hundar testar gärna Ingvald fortfarande sina gränser, han vill fram först och ha kontroll. Han blir fortfarande lätt exalterad i nya miljöer.

____________________________________________________________

ELISA (Omkostnaderna för Elisa blev: 5000kr)

ADOPTERAD!

64510560_347066535863619_4348217159529267200_n_edited.jpgDå: Elisa kommer från hägnet i Spanien, hon är skygg och vaksam mot människor. Hon är uppvuxen på hägnet med sina syskon, det är en miljö ingen ska behöva växa upp i. Att inte ha en trygg start i livet med sin mamma, det sätter sina spår. Ingenting är helt omöjligt, att göra om och göra rätt går men det kan ta sin tid. När Elisa landade i Sverige visste hon inget annat om omvärlden utanför hägnet, allt hon aldrig tidigare sett var skrämmande. Elisa kom till Elins Hundhjälp i Februari.

_______________________________

Nu: Elisa är nyfiken men ännu en vaksam individ. Närkontakt som klapp och gos är inte så aktuellt än, men hon är mer än gärna i vår närhet. När vi får gester sitter hon ofta i samma rum, med ett vakande öga på besökarna. Hon försöker inte längre fly från mötande människor och bilar ute på promenaderna, höga ljud både inne och ute stör henne inte längre. Somliga cyklister och barnvagnar kan fortfarande vara lite skrämmande att möta ute. Hon hänger alltid med de andra hundarna när aktivitet erbjuds, hon har också börjat leka och integrera mer med alla hundar här hemma. Elisia äter bra och hantering som bad, klippa pälsen, klippa klorna går också bra, men kunde hon själv få välja att undvika det så skulle hon nog helst göra det. Hon kommer oftast på inkallning och hon låter sig idag mer än gärna kopplas om det vankas promenad. Hon går att lämna ensam kortare stunder, varje morgon när man kliver upp möter man alltid en glad och sprallig hund som gärna gör små tjuvhopp och nyper tag i tröjan när man vänder ryggen till. 64282332_619120841934956_5614841442192064512_n_edited.jpg

____________________________________________________________

HJÖRDIS (Omkostnaderna för Hjördis blev: 4940kr)

71810065_465083717418201_7697093023821201408_n_editedSpira kom från ett hem i Sverige, hon var vid första mötet en nervös och osäker individ. Hon gick lätt in i försvar i olika situationer när pressen vart för hög i vardagen. Under tiden stressen byggdes på, vart tröskeln till försvar väldigt låg. Spira hamnade i jourhem i maj, hon bytte namn till Hjördis. Många av hennes nervösa beteenden dalade ut, i augusti började hon blomma ut och fungera bra med andra hundar och nya människor. Dock gick inte hanteringsbiten framåt, utan tvärt om. Hon började halta och gå konstigt, det visade sig vara svår höftledsdysplasi (trots att hon höftröngtas två år tidigare och fått B höfter på papper, med en notering om väldigt grunda ledskålar). Måndagen den 16/9 lät vi Hjördis somna in.

____________________________________________________________

Var med och hjälp dessa hundar till ett mer harmoniskt och njutbart liv!

Vill du vara jourhem? Önskar du adoptera hund?

Kontakta mig för mer info —> Här