Sitt, ligg, stanna…

 

DSC_1802.JPG

Kommandon är smidigt och praktiskt att lära sin hund, att ”kontrollera” sin hund med enbart verbala ord kan ställa till det. Även en hund som är vältränad kan få det svårt att hantera vardagens bestyr. När ett kommando inte finns till hands kan hunden få det svårt att veta hur den ska hantera olika situationer, jag brukar kalla det för ”kommandoberoende”. När vi enbart styr hunden genom olika situationer med verbala ord så avleder vi på ett sätt hunden för att undvika problem, man får då hunden att fokusera på annat. En hund kan inte hålla ett kommando en längre tid, utan tappar snart fokus och problemet vi försökt undvika kan komma ikapp. Om vi inte avleder hunden är problemet kvar, när man avleder hunden tar man bort chansen för hunden att lära sig hantera situationen. Utan kommando, kvarstående problem.

Jag vet också hundar som lär sig att hantera olika situationer med hjälp av kommandon/avledning och sedan fungera bra utan. Men det som händer när vi tragglar med ord/avledning är att vi distraherar hunden att ta itu med sina känslor i stunden, det tar då längre tid än nödvändigt för hunden att klara av situationen. Det som händer med de hundar som lyckas lära sig hantera jobbiga saker, är att de har gjort det på egen hand. Vi har inte gett hunden rätt signaler om att vi är att lita på utan vi har lärt hunden att klara sig själv. Om vi istället bygger upp ett förtroende till oss så hade dessa hundar sluppit mycket av de jobbiga känslor de fått hantera på egen hand. Sen kommer vi till de hundar som aldrig klarar att stå helt på egna ben, de behöver en trygghet från sin ägare. Det är de hundar som inte går att ”fixa” med enbart träning, dom är många.

Träning är ett bra sätt att stärka relationen på och att ha kul tillsammans. Men träning är inte att lära sig förstå hunden, det är att lära hunden att förstå oss. Genom träning kan vi förändra hundens ”kroppsspråk”, men inte deras sinnesstämning. Hundpsykologi och hundträning är två olika delar, de båda tillsammans kan ge en härlig balans. Om vi säger att psykologin är en kaka och träningen är glasyr, utan kakan kommer glasyren att falla ihop.

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.