Spira – ”Hunden är din spegel.”


60437060_2052036911562276_8693424917078605824_n_edited_edited1.jpg

Vid mitt första möte med Spira, såg jag en osäker och nervös hund. Under min vistelse i hennes förra hem, hade Spira svårt att koppla av. Hon bytte liggplats hela tiden, i sina försök att slappna av. Även om hon låg och sov för en stund, sov hon inte djupt. Spira har haft det tufft med omgivningen. Hundmöten, cyklar och ibland andra människor kunde trigga henne in i försvar vilket resulterade i kraftiga utfall. Samtidigt kunde jag se något annat under mitt besök hos Spira, det var inte bara hunden som tvivlade utan även hennes familj. Alla inblandade var osäkra på hur olika situationer skulle hanteras i vardagen, och rädslan för att Spira kunde skada någon fanns också med i bilden. Spira är ingen liten hund, när stora hundar agerar kan det kännas väldigt kraftfullt och ibland skrämmande på ett sätt som sällan upplevs när en liten hund gör samma sak. Spira flyttades till sitt jourhem för snart tre veckor sedan, nervositeten rann snart av henne. Hon har visat sig vara en hund som bara behöver en trygg människa vid sin sida, en som inte tvekar i vardagens utmaningar, en som tror och litar på henne fullt ut. Som jag nämnt i tidigare inlägg, har våran avsikt och känsla (inställning) stor betydelse i vardagen med hund. Ibland lutar man sig för mycket på bara tekniken och glömmer checka av sig själv, vår energi, hur känner vi i situationen.

Spira kan fortfarande vara osäker i vissa situationer, men tre veckor har bara gått. Då har hon även hunnit genomgå en kastrering under denna tid, med tanke på den stora omställningen och miljöbytet hon gjort tar hon sig framåt med stora steg. Det är så härligt att se, glöm inte att rehabilitering är en berg och dalbana. Några snedsteg och bakslag kommer alltid i en sådan här process, det gäller det att ta dem med ro och bara fortsätta blicka framåt.

-Har du en kämpig relation med din hund, gör du allt praktiskt enligt regelboken men ändå utan större resultat? Kom ihåg att vår inställning och självkontroll spelar roll, glöm inte att även checka av din energi när trassliga situationer uppstår. Det svåra ligger ofta inte i att förändra hunden, utan sig själv.


 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.