Spira – Låt hunden landa lugnt i hemmet.


71810065_465083717418201_7697093023821201408_n_edited_edited

Jag följer olika adoptionssidor, när hunden anlänt i det nya hemmet tar det i vissa fall knappt en dag innan rapporten om hur hunden är. Många gånger upplevs starten väldigt bra, hunden är lugn och hänger med i vardagen. Under de första veckorna är hunden oftast lite mera ”bakåt”, den har kommit till ett nytt hem, en ny flock. Hunden vet inte än hur länge den ska stanna, om den blir en del av flocken o.s.v. i början. När hunden väll funnit sig i den nya miljön och förstått at det är här den ska stanna och leva, kan det börja krypa fram lite nya sidor hos hunden. Beroende på vilka signaler vi gett hunden under tiden den landat, kan hundens ”nya sidor” bli mer eller mindre roliga att möta. Bilåkandet kanske gick bra i början, hundmöten var inga problem, men med tiden kan det ändras. Allt beroende på hur vi hanterat den första tiden med hunden.

Det är bl.a. när vi ger hunden signaler om att den ska ta hand om oss, som de riktiga problemen kan börja växa fram. Det är inte bara signalerna som spelar in, när hunden precis kommit till sin nya familj öser vi ibland på med intryck. Vi ska promenera långt, träffa vänner, åka på kurs, träna m.m. Många gånger hinner inte hunden landa och sortera de intryck som redan finns innan nya matas på, med tiden skapas det ett märkbart stresspåslag och hunden får svårt att hantera sina känslor. Visst är det härligt med en ny familjemedlem, man vill göra så mycket kul tillsammans med den. Ha tålamod i början, ni ska få göra massa kul tillsammans. Ta det lugnt och var bara i närområdet ett tag, när hunden fått landa kan man sakta utöka omvärlden.

Känner du igen dig? Har du haft en bra start med din hund och sen har det vänt med tiden? Det är aldrig försent att göra om och göra rätt, har du en hund som blivit stressad? Krymp hundens värld för ett tag, se över vilka signaler du ger hunden och gör en nystart.

– En intensiv start, kan förstöra något underbart.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.