Vad är rätt hundsyn?


img_0091_edited1.jpg

I mitten på år 2017 började jag rannsaka forskning inom varg och hund, för något jag ofta funderar på är varför det är så splittrat i vår moderna hundvärld. Det finns en uppsjö av olika teorier om hur man ska fostra, träna och lära en hund att klara av vardagen i vårt samhälle. Hur kan det ha blivit så? För er som hängt med och följt mig ett tag kanske har förstått att jag har två pågående bokprojekt, vars den ena boken ska lyfta fram och försöka förstå just detta, vad kommer alla olika teorier ifrån, vem har rätt, vem har fel. Hur ser forskningen ut, vad är det den egentligen bevisar. Jag har idag läst ca 15 olika böcker från både nu och förr, gått igenom hundratals olika studier inom hund och varg. Jag säger inte att något av dem är fel, alla resultat baseras på hur man lagt upp studierna för att därefter även få fram svaret. Många resultat av de studier som finns att tillgå, är svaren ett flertal gånger bara antaganden. Det finns flera olika forskare oberoende av varnadra som gjort samma studier, där de är oense om tolkningen på resultatet. Det är mer eller mindre fritt att tolka dem som man vill? En del studier är orättvist upplagt i min mening, där man endast via frågeformulär till hundägare försökt att få svar på vissa frågor inom hund och beteende. Där hänger resultaten på hur ärliga och hur duktiga ägarna är att tolka sina hundar, känns som det kan bli hur fel som helst i en sådan studievariant.

Det är ett mäktigt projekt, att samla och sortera alla tankar kring det jag sett och läst är allt annat än lätt. Jag har ingen aning om hur det ska sluta, vad jag ska komma fram till, men jag börjar ha mina aningar.

-Vad är rätt & vad är fel?


 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.